Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Gleda pozorno

Zašto vaš pas bulji u vas dok obavlja veliku nuždu?

Autor: Šarlota Brnčić

16.11.2022. 07:42
Zašto vaš pas bulji u vas dok obavlja veliku nuždu?

Foto: Foto Pexels

Ovo je uobičajeno ponašanje među našim četveronožnim prijateljimaSvatko tko ima psa zna: kada naš krzneni prijatelj obavlja veliku nuždu, on nas gleda u oči, ponekad gotovo jezivo buljeći u nas.


Ali to nije slučajno ponašanje, postoji objašnjenje koje nema veze s privatnošću, upravo suprotno.


Također je uobičajeno iskustvo da pas ima tendenciju formirati krug prije nego što to obavi, a vezano za takvo ponašanje znanost je također formulirala teoriju.
Zapravo, istraživanje pokazuje da veliki broj pasmina pasa usklađuje tijelo s magnetskim poljem Zemlje prije nužde. I nakon pronalaska idealne lokacije, gleda nas. Ali zašto?


Veterinarka Kathryn Primm objašnjava da je taj pogled potraga za zaštitom: u defekaciji se, zapravo, psi osjećaju bespomoćnijim i ranjivijim i stoga traže svog ljudskog prijatelja.


Psi (štoviše kao i mi) u tom trenutku nisu “slobodni” i boje se da im se ne dogodi nešto loše na što ne mogu utjecati.


“Da bi preživjeli, psi moraju biti svjesni rizika – kaže Primm – Defekacija je jedan od trenutaka u životu kada je životinja u stanju ranjivosti. Zapravo, on mora zauzeti točan položaj kako bi obavljao ovu funkciju i, iz tog razloga, on se ne može lako boriti ili bježati.”


To znači da je pas svjestan svoje bespomoćnosti i, budući da smo mi dio njegove obitelji, gleda u nas jer je na nama da mu damo do znanja treba li se u tom trenutku bojati ili ne.


Čak i ako pas živi s obitelji koja ga voli, i dalje se ponaša kao oni koji se moraju braniti, kao što se nažalost događa onima manje sretnima.


Zbog toga, upozoravaju stručnjaci, nikada nemojte raditi nagle pokrete i pružiti osjećaj nesigurnosti.


Naš prijatelj bi se uplašio i postao još nesigurniji. Mi smo njegova obitelj , pa mu moramo dati sigurnost (i to ne samo u tom trenutku).