Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Iznenade nas

Zašto psi i mačke piju na najneočekivanijim mjestima u kući?

Autor: Šarlota Brnčić

01.06.2023. 07:50
Zašto psi i mačke piju na najneočekivanijim mjestima u kući?

Foto: Pixabay

Često ignoriraju zdjelicu s vodom i radije piju na zaista neobičnim mjestimaPosuda za vodu je uvijek puna, postavljena na strateško mjesto, lako dostupna za osvježenje naših četveronožnih prijatelja u bilo koje doba dana.


Ako u kući ima životinja, negdje će biti i njihove zdjelice, ali koliko god se trudili često mijenjati vodu, vrlo često one odluče utažiti žeđ iz vrlo različitih izvora.


Sigurno se to dogodilo i vama ili nekome koga poznajete. Naši psi i mačke vole piti na najčudnijim mjestima, na onima koje možda nikada ne bismo zamislili.
Ako je kuhinjska ili kupaonska slavina uobičajena stvar, možemo li govoriti o WC-u ili tanjurićima svježe zalivenih biljaka?


No, zašto to rade? Pod pretpostavkom da bi ovo ponašanje moglo proizaći iz pronalaženja zdjele s vodom napola prazne, postojala bi najmanje dva uvjerljiva objašnjenja.


Psi i mačke mogu piti iz slavine jer im je tekuća voda privlačna, ali i prirodno hladna.


Gledanje vode koja teče može za njih biti vid zabave. Mnogi se naime, osim što popiju koji gutljaj, poigraju i mlazom vode.


Jeste li ikada vidjeli da pas pokušava “zgrabiti” vodu iz slavine ili da ga mačka “udara” šapama?


Isto vrijedi i za WC. Odvod i vrtlog vode mogli bi biti prilično fascinantni, koliko god to bilo upitno.


Prema etolozima, moglo bi doći i do implikacija u ponašanju.


U znanstvenom istraživanju objavljenom u časopisu PLOS ONE, istraživači su pokazali kako, na primjer, osobnost vlasnika može utjecati na prirodu njihovih mačaka u nekoj vrsti odnosa roditelj-dijete.


Naime, moguće je da su, osim karakternih osobina, psi i mačke koji su odrasli u svojoj posvojiteljskoj obitelji promatrali i naučili interakcije u svakodnevnom životu.


To može uključivati ​​piće iz slavine. Bez obzira na razlog, u konkretnom slučaju toaleta, veterinari toplo preporučuju prestanak te navike.


Proizvodi koje koristimo za čišćenje kupaonice i WC-a mogu sadržavati kemikalije opasne za naše ljubimce.