Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

NEOČEKIVANA MJESTA

Zašto pas kopa po krevetu (ili kauču)? Ova dva razloga ne smijete zanemariti

Autor: Šarlota Brnčić

05.03.2024. 08:44
Zašto pas kopa po krevetu (ili kauču)? Ova dva razloga ne smijete zanemariti

Foto: PixabayMačke nisu jedine koje kopaju kada obavljaju svoje potrebe, na primjer, u kutiji s pijeskom. Psi se također ponašaju prilično slično kod kuće, pokazujući svoju sposobnost kopanja na prilično neočekivanim mjestima.


Ne govorimo o vrtovima ili terasama, već unutar četiri zida. Često naši četveronožni prijatelji kopaju i grebu po krevetu svojih vlasnika.


Zvuče li vam ove situacije poznato? Ali zašto to rade?


Zašto vaš pas kopa po krevetu (ili kauču)
Pas je životinja s dugom poviješću pripitomljavanja iza sebe i s ponašanjem koje se može objasniti brzim uvidom u njegovu prirodu i njegove trenutne potrebe.


Ako pas kopa po krevetu, to može značiti:


  • utočište: instinktivno se psa navodi da kopa i stvori jazbinu u koju bi se sklonio kao što bi to učinio u divljini. To je dio njihove iskonske biti, kopanje je prirodno za pse. Ova se osobina mogla pojaviti u kućnom kontekstu jer je pas shvatio da je taj dio kuće siguran i udoban. Ista stvar se može dogoditi sa kaučem ili na drugim mjestima gdje se osjeća ugodno i zna da može “spustiti oprez”
  • stres: kopanje po krevetu također može biti izraz stresa koji životinja doživljava. Pas se vjerojatno osjeća frustrirano, pati od tjeskobe, možda je nervozan i pokušava se smiriti dajući oduška osjećajima koje doživljava. Kopanje može privremeno olakšati to stanje vašem psu

Svaki signal treba pojedinačno procijeniti kako bi se interveniralo ako i kada to slučaj zahtijeva.


Kontinuirano kopanje po krevetu ili sofi ne smije se zanemariti niti poticati jer osim što može dugoročno uništiti namještaj u kući, može ukazivati ​​na očitu nelagodu kod životinje.


Osim mogućnosti savjetovanja sa stručnjakom, pobrinite se da vaš pas uvijek ima udoban ležaj i svoj prostor u kući.


Posvetite dovoljno vremena igri i ne zanemarujte njegove zahtjeve.