Petak, 2. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Jezik cvijeća

Visibaba: simbol nade u budućnost i čistoće

Autor: Šarlota Brnčić

10.01.2023. 07:58
Visibaba: simbol nade u budućnost i čistoće

Foto: Pexels

Što trebate znati o suštinskom zimskom cvijetuVisibaba je zimski cvijet koji vrijedi otkriti, sa svojim nježnim kremasto bijelim laticama koje donose osjećaj čistoće i nade.


Cvijet visibabe povezuje se s prijelazom iz zimske tmurnosti u proljetnu vedrinu. Stoga postaje simbol nade u budućnost i čistoće.


Prema jeziku cvijeća, cvijet je obogaćen daljnjim značenjima: vrlinom i simpatijom.
Koriste se kao darovi za mladenke, ali su u isto vrijeme godinama smatrani cvijećem lošeg predznaka.


Kršćanska religija, s druge strane, ovoj je biljci pridavala različita značenja, toliko da je poznata i kao cvijet pročišćenja ili zvono svijećnice.


Nije slučajno da je u crkvi običaj da se na dan 2. veljače oltar kiti upravo visibabama.


Oko ovog cvijeta postoje i brojne legende. Priča se da je procvjetala pred nogama Adama i Eve kada su bili kažnjeni i protjerani iz raja.


Taj je cvijet tada postao simbol utjehe i novog proljeća nade. Bio je to samo dah anđela koji je pretvorio snježne pahulje u lijepe zvonolike cvjetove.


S druge strane, u Moldaviji se priča da je proljeće, koje utjelovljuje moćna i lijepa žena, ozlijedilo prst i da je nekoliko kapi krvi palo na snijeg.


Upravo su tu rođene i prve snježne kapice koje su sa sobom donijele i proljeće.


U prošlosti se pogrešno vjerovalo da ovaj cvijet ima ljekovita svojstva. Na primjer, spominje se u stihovima Odiseje, kada se opisuje kao čarobna biljka koja je izliječila Uliksa od simptoma Kirkinog otrova.


Naknadno su istraživanja potvrdila toksičnost lukovica ako se progutaju.


Međutim, utvrđeno je da biljka sadrži aktivni sastojak galantamin, koji danas nalazimo u nekim lijekovima protiv Alzheimerove bolesti, mišićne distrofije i multiple skleroze.