Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

ZNANSTVENICI POTVRDILI

Jesu li banane zaista "radioaktivne"?

Autor: Šarlota Brnčić

08.11.2022. 16:04
Jesu li banane zaista

Foto: PexelsAko pomislimo na radioaktivnost, katastrofalni scenariji odmah padaju na pamet, ali u nekim slučajevima trebali bismo promijeniti perspektivu, imajući na umu da neke stvari oko nas mogu imati blagu radioaktivnost, uključujući banane.


Sarah Loughran, ravnateljica Australske agencije za zaštitu od zračenja i nuklearnu sigurnost (ARPANSA) i pomoćna profesorica na Sveučilištu Wollongong , prisjetila se ovoga u članku u The Conversation.


Najprije stručnjakinja objašnjava što se podrazumijeva pod zračenjem:


“To je energija koja putuje od jedne točke do druge, u obliku valova ili čestica. Svakodnevno smo izloženi zračenju iz raznih prirodnih i umjetnih izvora. Kozmičko zračenje sunca i svemira, zračenje stijena i tla, kao i radioaktivnost u zraku koji udišemo te u hrani i vodi, izvori su prirodnog zračenja.”


Jesu li banane stvarno radioaktivne?
Odgovor je da, pomalo, ali ne moramo brinuti o tome niti ih prestati konzumirati. Kao što dr. Loughran objašnjava:


“Banane su čest primjer prirodnog izvora zračenja. Sadrže visoke razine kalija, a mala količina toga je radioaktivna. Ali nema potrebe odreći se smoothieja od banane: količina zračenja je iznimno mala i daleko manja od prirodnog “pozadinskog zračenja” kojem smo svakodnevno izloženi.”


Stoga nije svako zračenje opasno, a rizik ovisi o vrsti, jačini i trajanju izloženosti. Međutim, kao pravilo, objašnjava stručnjakinja, što je viša razina energije zračenja, veća je vjerojatnost da će uzrokovati štetu.


Misli se na sunčeve UV zrake koje mogu biti štetne ako je osoba izložena dovoljno visokom intenzitetu, uzrokujući štetne zdravstvene učinke.


I naša tijela su radioaktivna (ali ni u ovom slučaju ne brinite)


Na pitanje jesu li i naša tijela radioaktivna, dr. Loughran odgovara potvrdno:


“Kao i sve oko nas, i mi smo donekle radioaktivni. Ali to nije nešto oko čega se trebamo brinuti. Naša su tijela građena da podnose male količine zračenja, zbog čega nema opasnosti od količina kojima smo izloženi u svakodnevnom životu. Ne očekujte da će vas ovo zračenje uskoro pretvoriti u superheroja, jer to je definitivno znanstvena fantastika.”