Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

MANIFESTACIJA VINISTRE

Vinari Istre predstavili malvaziju, a oni s Kvarnera žlahtinu

Autor: Siniša Pavić

13.02.2023. 17:58
Vinari Istre predstavili malvaziju, a oni s Kvarnera žlahtinu

Foto: Foto Davor Kovačević

U Esplanadu su s istarskim vinarima i ovaj put stigli i vinari s Kvarnera sa iznimnim žlahtinama.ZAGREB – U Zagrebačkom hotelu Esplanada održan je jučer 11. „En primeur”, degustacija mladih istarskih malvazija, žlahtina i autohtonih sorti Bregovite Hrvatske. Više od šezdeset vinara iz Istre predstavilo je malvazije berbe 2022. na manifestaciji koju je 2012. pokrenula Vinistra po uzoru na slična događanja u Francuskoj.


-Prošla vinogradarska godina bila je vrlo izazovna i obilježena velikim sušama ali istarski vinari imaju puno utakmica u nogama pa su ponovo odradili vrhunski posao.

Siguran sam da ćemo nakon En primeura još jednom zaključiti kako imamo jako dobre mlade malvazije – istaknuo je Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre. Boris Miletić, istarski župan, kazao je da je malvazija istarska jedan od simbola Istre koji kvalitetom parira i puno većim vinskim regijama, dok je Sandra Zokić, izaslanica ministrice poljoprivrede i ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište, priznala da je impresionira kako Istrijani savršeno spajaju proizvodnju vina i maslinova ulja s turizmom. U tom kontekstu prezentiranja Istre kao turističke destinacije isticala se jučer i činjenica da je Istra ove godine domaćin prestižnog svjetskog ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles.


U Esplanadu su s istarskim vinarima i ovaj put stigli i vinari s Kvarnera sa iznimnim žlahtinama. Njih je došao podržati primorsko-goranski župan Zlatko Komadina da bi dva župana u končnici podcrtala zajedništvo i suradnju po svemu bliskih županija, pa i po vrhunskom vinu.