Nedjelja, 10. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

FANTASTIČAN PROJEKT

Usporite, “mačke u pokretu”: Prometni znakovi koji štite mačke u ljupkom francuskom gradu

Autor: Šarlota Brnčić

24.09.2023. 09:05
Usporite, “mačke u pokretu”: Prometni znakovi koji štite mačke u ljupkom francuskom gradu

Foto: FacebookMennecy je slikoviti francuski gradić u Essonneu, na granici Pariza, gdje su mačke protagonisti priče o solidarnosti i kreativnosti. Ovdje je jedna udruga pronašla originalan i zabavan način kako zaštititi mačke od opasnosti na cestama i podići svijest vozača da budu oprezniji.


Prođete li ovom fascinantnom lokacijom, ne možete ne primijetiti natpise na kojima piše “Chat en balade” (“Mačka u pokretu”). Ovi natpisi nisu šala, već rezultat projekta neprofitne udruge Mennechats koja se bavi zaštitom mačaka lutalica.


Udruga je dobila odobrenje gradonačelnika Jean-Philippea Dugoin-Clémenta za postavljanje trideset i šest znakova na područjima koja su izložena najvećem riziku od nesreća, a gdje su desetke mačaka i drugih životinja u prošlosti udarila vozila.
Znakovi su postavljeni i kod veterinarske ambulante i jahališta, kako bi vozače podsjetili na prisutnost životinja u tom području.


Cilj spasiti živote životinja


Udruga Mennechats objasnila je da je njen cilj spasiti živote životinja i istovremeno educirati vozače da budu odgovorniji.


“Iznimno smo ponosni i sretni što možemo predstaviti ovaj projekt koji nam je bio prioritet. To smo postigli zahvaljujući doprinosu iz proračuna regije Île-de-France i dragocjenoj potpori općine Mennecy i njenog gradonačelnika Jean-Philippea Dugoina Clémenta, koji pokazuje veliku osjetljivost prema pitanjima koja se odnose na dobrobit životinja.


Ovom prekrasnom inicijativom nadamo se da ćemo podići svijest među nekima od nas o važnosti usporavanja, koje u konačnici može spasiti živote”, priopćili su iz udruge


Udruga Mennechats ne ograničava se samo na postavljanje prometnih znakova, već se aktivno bavi zaštitom mačaka lutalica kroz upravljanje mačjim kolonijama na tom području, poticanje udomljavanja i promicanje sterilizacije radi kontrole populacije mačaka.