Srijeda, 28. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Isključivo pješice

Urbani trekking: Spori način otkrivanja gradova s nizom prednosti

Autor: Šarlota Brnčić

07.05.2023. 09:17
Urbani trekking: Spori način otkrivanja gradova s nizom prednosti

Foto: Pixabay

Sve dobrobiti ove prakse od velike obrazovne vrijednostiUrbani trekking je praksa koja spaja želju za otkrivanjem kulturnih, krajobraznih i urbanih ljepota grada, s dobrom navikom hodanja.


Pravo lutanje gradskim ulicama, koje može biti slobodno i besciljno ili više strukturirano rutama koje su osmislili stručnjaci, ali uvijek isključivo pješice.


Za turiste koji vole uživati ​​u laganom odmoru daleko od gužve. No, pogodan je i za one koji oduvijek žive u gradu i žele otkriti njegova tajna mjesta ili samo manje poznate i utabane kutke.
Dobrobiti su one od brzog hodanja, dakle jača se kardiovaskularni sustav uklanjajući rizike od hipertenzije i osteoporoze te se tijelo brani od stresa i tjeskobe.


Prednosti urbanog trekinga


Da vidimo koje su prednosti povezane s urbanim trekkingom ili urbanim planinarenjem, a mogu sažeti u 4 točke:


1. Glavna prednost urbanog trekkinga je mogućnost otkrivanja novih mjesta i umjetničkih ljepota, često skrivenih od turista ili stanovnika zbog njihovog položaja ili neinformiranosti.


2. Drugo, urbano planinarenje također može biti oblik neformalnog obrazovanja jer omogućuje učenje o povijesti, kulturi i arhitekturi grada na izravniji i zanimljiviji način. Na taj način urbani trekking može biti i edukativna aktivnost za djecu i mlade koji mogu otkrivati ​​grad na zabavan i poticajan način.


3. Čak i na fizičkoj razini postoje nedvojbene prednosti: hodanje je dobro za vas, kao što znate. Urbani trekking zapravo može biti izvrstan oblik tjelesne aktivnosti, koji vam omogućuje održavanje zdravlja i tjelesne kondicije, bez potrebe za odlaskom u teretanu ili sportski centar. Hodanje ili vožnja bicikla u urbanom kontekstu može biti vrlo različito iskustvo u usporedbi s normalnom tjelesnom aktivnošću u teretani ili na otvorenom, jer vam omogućuje otkrivanje novih mjesta i udisanje svježeg zraka u često kaotičnom i zagađenom urbanom okruženju.


4. Konačno, urbani trekking može biti vrlo vrijedno iskustvo socijalizacije. Može biti koristan za upoznavanje ljudi sa sličnim interesima i stvaranje novih odnosa, kao i za provođenje vremena na otvorenom u društvu prijatelja ili obitelji. U tom smislu je i koristan antistres, pomoćnik mentalnom zdravlju u ovim vremenima užurbanog života.


Ukratko, urbani trekking oblik je tjelesne aktivnosti i urbanog istraživanja koji nudi brojne dobrobiti za tjelesno i mentalno zdravlje, socijalizaciju i kulturnu formaciju.