Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Slatkog okusa

Ulje kikirikija prava je riznica zdravih sastojaka s antioksidativnom moći

Autor: Šarlota Brnčić

10.02.2023. 07:50
Ulje kikirikija prava je riznica zdravih sastojaka s antioksidativnom moći

Foto: Pexels

Preporuča se konzumacija zajedno s maslinovim uljem u zdravoj i uravnoteženoj prehraniIz sjemenki koje se nalaze u ljusci kikirikija hladnim prešanjem dobiva se ulje, slamnato žute boje i slatkog okusa koji podsjeća na lješnjak.


Ima nisku razinu masti i visok udio antioksidansa i biljnih sterola. Ove karakteristike čine ga izvrsnim za kuhanje.


Posebno su zanimljivi fitosteroli, steroli biljnog podrijetla, koji pomažu u snižavanju kolesterola, ometajući njegovu apsorpciju u tijelu.
Stoga štite od kardiovaskularnih bolesti. Zbog toga je konzumacija ovog ulja, zajedno s maslinovim uljem, indicirana u zdravoj i uravnoteženoj prehrani poput mediteranske prehrane.


Drugi važan sastojak je resveratrol, koji pripada kategoriji polifenola. Ima antioksidativnu moć, a posebno je učinkovit u prevenciji neurodegenerativnih bolesti, Alzheimerove bolesti, raka, kardiovaskularnih bolesti te virusnih i gljivičnih infekcija.


Zajedno s drugim uljima dobivenim iz sjemenki uljarica poput kukuruznog i suncokretovog ulja, izvrsno je osobito kada se koristi sirovo, kao preljev za salate i povrće, manje kao ulje za prženje.


Druge važne upotrebe kikirikijevog ulja odnose se na vanjsku upotrebu, nanošenjem i masiranjem na suhu kožu, hidratizira je i učinkovito je za ublažavanje manjih problema poput ekcema i akni.


Čini se učinkovitim u liječenju artritisa i bolova u zglobovima, pa se može koristiti za masažu kod takvih problema.