Utorak, 30. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Soho

U Londonu "anti-pipi" boja odvraća muškarce od mokrenja na ulici

Autor: Hina

28.01.2023. 14:23
U Londonu

Foto: iStock

Četvrti poznata po brojnim restoranima, barovima i kazalištima desetak strateških mjesta premazala je nevidljivom bojomLondonska četvrt Soho, poznata kao mjesto za večernje izlaske i zabavu, testira novu metodu kojom želi odvratiti muškarce od mokrenja na ulici: zidovi su prebojani izdajničkom “anti-pipi” bojom koja otkriva počinitelja.


Vlasti četvrti poznate po brojnim restoranima, barovima i kazalištima, no koja je i dom za nekih 3000 stanovnika, premazale su takvom bojom zidove na desetak strateških mjesta.


Boja stvara transparentan vodoodbojan sloj koji otkriva urin i na taj način odmah i prekršitelja.
“To je vrlo učinkovito, pruža dokaz”, kazala je zastupnica mjesne zajednice te četvrti Aicha Less pokazujući učinak čim je zid pošpricala bocom vode.


Gradski vijećnik Westminstera, u kojoj je i četvrt Soho, pokrenuo je taj projekt pošto je primio brojne pritužbe stanovnika i zaposlenika koja rade u Sohou.


“Svakako da urin nije ugodan i naši se stanovnici ljute“, objašnjava Less. “Ujutro izlaze iz kuća i osjete miris urina”, rekla je pa naglasila da stanovnici imaju pravo “živjeti u čistom i sigurnom okolišu”.


Lokalne vlasti zapravo su kopirale model iz drugih zemalja, među kojima je Njemačka.


Na zidovima prekrivenima bojom ispisana je i prigodna poruka “Ovaj zid nije pisoar”.


Gradsko vijeće Westminstera potroši svake godine oko milijun funti (1,15 milijuna eura) na čišćenje ulica, među ostalim i od urina i nada se da će posebnom bojom malo smanjiti troškove.


Soho je zapravo vrlo malena četvrt u središtu britanske prijestolnice s više od 400 lokala koji imaju dozvolu za prodaju alkohola pa se zato noću na ulicama nađu tisuće ljudi koji piju, a WC-i su zatvoreni.


Za vikende su zato u toj četvrti postavljeni montažni zahodi.