Foto: Pixabay
Osjećate li se kao da ste izgubili snagu i motivaciju?
Jesen i promjena godišnjeg doba mnoge od nas stavljaju na kušnju. Zapravo, mogu se pojaviti neugodni simptomi, uključujući snažan osjećaj umora i bezvoljnosti.
Srećom, možemo si pomoći nekim namirnicama i drugim rješenjima kako bismo najbolje prebrodili jesenski umor koji može biti fizički, ali i psihički.
Dani koji su sve kraći, klima koja se mijenja, obveze koje su sve veće samo su neki od razloga zašto jesen može biti “teško” godišnje doba, pogotovo u njenom početnom dijelu kada se još moramo priviknuti na činjenicu da je ljeto gotovo.
Ne zaboravimo da se zadnjeg vikenda u listopadu također moramo ponovno prilagoditi solarnom vremenu pomicanjem sata unatrag.
To ima prednost jer se više ne budimo rano ujutro u mraku, ali s druge strane vidimo da večer dolazi vrlo rano i taj faktor sigurno ne pomaže raspoloženju.
Kako bismo se nosili sa situacijom umora i lošeg raspoloženja, često griješimo korištenjem stimulansa kao što su kava, čaj i sl., a što bi se u stvarnosti moglo pokazati kontraproduktivnim i stvoriti druge nuspojave.
Promjena godišnjeg doba također se može odraziti na naš metabolizam i probavne sposobnosti, zbog čega se nakon obroka često osjećamo jako umorno, pogotovo ako je prebogat masnoćama.
Vaša prehrana u jesen, pogotovo ako se osjećate pomalo iscrpljeno, mora biti hranjiva, ali i lagana i zdrava.
Stoga je najbolje izbjegavati rafiniranu hranu, šećere i zasićene masnoće što je više moguće, preferirajući umjesto toga prehranu bogatu voćem i povrćem i drugom hranom koja sadrži dobre količine vitamina, mineralnih soli, antioksidansa i Omega 3, tvari koje potiču dobrobiti tijela, ali koji također podržavaju rad mozga.
Također je važno češće na stol stavljati namirnice bogate beta-karotenom (primjerice bundeva, jesensko povrće par excellence) koje pomažu u prevladavanju osjećaja umora, ali i namirnice koje sadrže vlakna jer ona pomažu pravilnosti crijeva, a što znači promicanje dobrobiti cijelog tijela.
Kao i uvijek, dan je bitno započeti dobrim doručkom, “kraljevskim” obrokom koji mora biti energetski ali i zdrav.
Na primjer, probajte Budwig kremu, obilan, ali uravnotežen doručak koji se obično priprema od banane, jogurta, sjemenki i suhog voća.
Ručak, kako tradicija nalaže, mora biti “prinčevski”, odnosno hranjiv, ali ne i pretjerano bogat, dok večerati “kao siromah” podrazumijeva nešto manje porcije i prije svega unos lako probavljivih namirnica na način da potiču dobar odmor.
najnovije
najčitanije
Vinske kronike
poznata sorta
ZADAR VS. SVIJET Regionalne specifičnosti cabernet sauvignona širom svijeta
Svijet
suprotno europskim zemljama
Amerikanci očekivano osudili nalog Haškog suda za uhićenje Netanyahua
Ostali sportovi
Veliki "come back"
Lindsay Vonn se vraća skijanju na utrci u St. Moritzu
Zadar
slobodan ulaz
U sklopu obilježavanja Dana grada Zadra Muzej antičkog stakla priredio bogat program
Zadar & Županija
NESREĆA
Tehnički direktor Jadrolinije opisao što se dogodilo s katamaranom “Silba”
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Županija
TUŽNI ODLAZAK
VIŠE OD BRODA Šarini su živjeli s ‘Princem Zadra’: ‘Godinama smo radili s njim, živjeli, dizali…’
Kultura
Alba Miočev
Mlada zadarska slikarica osvojila Grand Prix: “Bitno je da svaki dan uđem u atelje, čak i ako ne slikam…”
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Županija
POTPORE