Subota, 13. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Pravi karakteri

Tri zanimljivosti o psećem umu koje sigurno niste znali

Autor: Mija Dropuljić

05.01.2023. 08:08
Tri zanimljivosti o psećem umu koje sigurno niste znali

Foto: iStock

Naši dlakavi prijatelji nas uvijek iznova iznenadeVolimo pse zbog njihove odanosti, ljubavi i zabavnog ponašanja. Čak i nakon godina zajedničkog života, voljeni četveronožni prijatelji uvijek iznova iznenađuju svoje gospodare i gospodarice. Evo tri nove činjenice koje nismo znali!


Psi se ne osjećaju krivima


Čak i ako njihov slatki pogled ponekad sugerira drugačije: psi se nikada ne osjećaju krivima. Jer nemaju dugoročno pamćenje. U prvom trenutku psi ipak mogu prepoznati svoje pogreške. Ali gotovo odmah nakon akcije, već su to zaboravili. Stoga ih nema smisla naknadno grditi. Pas tada ne može povezati vašu reakciju s događajem. Osim toga, psi nikada ne djeluju s lošim namjerama, već uvijek na temelju instinkta.


Psi razotkrivaju laži


Psi odmah primijete kada im se laže. Oni mogu pročitati i najsitnije signale našeg govora tijela. Na primjer, ako naučite kako se ponašati prema životinji u školi za pse, ali sami ne vjerujete u metodu, šaljete proturječne signale. Psi to odmah primijete. Ne možemo ih prevariti.


Psi su pametni kao mala djeca
Eksperimenti u kojima su psi morali spojiti svako ime s pravom igračkom, osobom, mjestom ili radnjom pokazuju da psi mogu zapamtiti do 250 riječi. Također mogu brojati do pet. Istraživanja su pokazala da kada dvije skrivene poslastice odjednom postanu tri, oni su zapanjeni. Istraživači im stoga pripisuju mentalne sposobnosti malog djeteta. Ono što često zanemarujemo u svakodnevnom životu je mentalni rad sa životinjama. Ovisno o tome što psu odgovara, savjetuje se više mozganja s igračkama za hranu, igre sa skrivenim predmetima i trening klikera. Ovo potonje je metoda dresure u kojoj zvučni signal (klik) u kombinaciji s nagradom ima za cilj motivirati psa da se ponaša prema želji.