ponedjeljak, 26. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

USPOSTAVLJA RAVNOTEŽU

Tao dijeta, da se osjećate dobro tijelom, umom i duhom

Autor: Šarlota Brnčić

20.09.2023. 07:52
Tao dijeta, da se osjećate dobro tijelom, umom i duhom

Foto: PixabayTao dijeta ima za cilj uspostaviti ravnotežu yina i yanga, dviju suprotstavljenih i komplementarnih sila koje reguliraju naše postojanje, putem hrane. Tjelesno blagostanje te, jednako tako, mentalno i duhovno blagostanje proizlaze iz ove ravnoteže. Prema taoizmu, prehrana je važno terapeutsko sredstvo za održavanje ravnoteže yina i yanga.


Jednostavna je i u osnovi se temelji na konzumaciji cjelovitih žitarica, voća, povrća, sjemenki, orašastih plodova, soje, tofua, ljekovitog bilja i čajeva.


Osnovni principi tao dijete


U osnovi tao dijete je princip da našim tijelom upravljaju 2 suprotstavljene energije: yin (ženska komponenta, zemlja, hladnoća) i yang (muška komponenta, pokret, toplina).
Da bismo se osjećali dobro, s tjelesnog, psihičkog i duhovnog gledišta, kao i da bismo izgubili na težini, ova dva energetska pola moraju biti u ravnoteži unutar tijela.


Iz toga proizlazi da će subjekt u kojem prevladava yin naboj morati hranom jačati svoj yang dio i obrnuto.


Prema drevnoj tradicionalnoj kineskoj medicini, svaka hrana ima jedinstvene karakteristike koje proizlaze iz njenog oblika, boje i okoline iz koje dolazi.


Iz tog razloga, prema taoistima, trebamo jesti svježe i sezonske proizvode, bolje organske.


Pravila tao dijete


  • Svaku namirnicu prije kuhanja potrebno je narezati na komade, veličine zalogaja
  • Namirnice treba kuhati na pari ili brzo pirjati u tavi bez dodavanja masnoće
  • Povrće, žitarice i mahunarke treba staviti u središte tanjura
  • Izbjegavajte ili rijetko konzumirajte mokru hranu, poput masti, šećera, mliječnih proizvoda i voća bogatog vodom jer zamaraju slezenu koja se smatra temeljnim organom
  • Jedite svaki zalogaj polako i smireno, dajući hrani vrijednost
  • Ne jedite previše kako ne biste opteretili želudac i probavni sustav
  • Hrana mora biti topla, a sirova na sobnoj temperaturi
  • Pijte između obroka, preferirajući prirodne tekućine (npr. zeleni čaj, infuzije i biljni čajevi) u malim gutljajima i bez pretjerivanja s količinama (tao dijeta ne podržava kanonsko pravilo od 2 litre vode dnevno)
  • Između jednog i drugog obroka mora proći najmanje 5-6 sati

Primjer tao dijete


Sljedbenici tao dijete predlažu dan započeti žličicom ekstra djevičanskog maslinovog ulja na prazan želudac jer poboljšava probavne procese, sprječava zatvor i smanjuje razinu kolesterola.


Glavno jelo uvijek čini obilna miješana salata od sirovog voća i povrća s maslinovim uljem i aromatizirana začinima. Po želji, za hrskavu notu, moguće je dodati i šaku sjemenki uljarica, izvora dobrih masnoća.


Prijepodnevne i popodnevne užine moraju se temeljiti na voću i/ili povrću. Odlučite se za sokove ili smoothije, sladolede sa sojinim mlijekom i sorbete.