Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Više od plesa

Tango: intimni zagrljaj koji je dobar i za tijelo i za um

Autor: Šarlota Brnčić

15.12.2022. 07:22
Tango: intimni zagrljaj koji je dobar i za tijelo i za um

Foto: Pexels

Ovaj strastveni ples pomaže nam da pokažemo povjerenje i naučimo se snalaziti i prepoznavati izmjenu ulogaZabavan i, suptilan, implicitan rad na odnosu: tango je i to. Već sama nametnuta tehnika simbolički aludira na sklad.


Težina svakog plesača pomaknuta je prema naprijed, u susretu s onim drugim, a zajedno par dobiva svoju “os” ili gravitacijsko središte.


Zagrljaj (položaj ruku i trupa) može varirati, ali uvijek održava koherentnost pokreta, sklad zajedničkog kretanja.
U širokom zagrljaju (u kojem se plesači mogu odmaknuti na udaljenost jednaku udaljenosti svoje ruke) prostor omogućuje veću individualnost i rad artikuliranijih i bogatijih pokreta na vlastitim nogama.


U tangu postoji vođa koji vodi: tradicionalno muškarac, a ljepota je i u tome što oboje znaju izraziti, protumačiti, čak i drugu ulogu.


Laurie Hawkes, francuska psihoterapeutkinja koja koristi tango kao terapiju, primijetila je da – za većinu žena – intenzitet i kvaliteta emocija koje doživljavaju dok plešu (u skladu s muškarcem) ima isti “ton” kao i zaljubljenost.


Muškarci taj osjećaj opisuju kao “nešto čarobno“.


Ples tanga daje i novu vitalnost. Na energetskoj razini svakako se može reći da stimulira drugu čakru, zabavu i užitak strastvenog intenziteta, ali ima i cjelokupni revitalizirajući učinak.


Tijelo postaje privlačnije, pokretljivije, a to nije samo dojam.


Istraživanje provedeno u Brazilu o tangu kao terapiji za starije osobe pokazalo je kako ovaj ples pomaže u nadilaženju fizičkih, intelektualnih i emocionalnih ograničenja, kao i konvencionalnih uloga koje društvo pripisuje.