Foto: iStock
Jednostavan, ali iznimno bogat desert!
Ovu je tortu od kruške i ricotte osmislio slastičar Sal di Riso iz Amalfija, u svojoj slastičarnici u malom obalnom gradiću Minori 1998. godine.
Ukusan, tanki biskvit od mljevenih lješnjaka nadjenuo je laganom mješavinom ricotte od kravljeg mlijeka i šlaga, obogaćenu kockicama kruške kuhane u sirupu i tako napravio jednostavan, ali iznimno bogat desert.
Ovdje je kvaliteta sastojaka ključna, a zauzvrat će nepce svakoga tko okusi ovu slatku rapsodiju biti itekako zahvalno!
Sastojci
Za biskvit od lješnjaka:
- 130 grama šećera
- 3 velika jaja
- 180 grama cijelih, oguljenih lješnjaka (ili brašna od lješnjaka)
- 60 g brašna
- 100 g maslaca, otopljenog i ohlađenog
Za nadjev od kruške i ricotte:
- malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 male kruške, oguljene, očišćene i narezane na kockice
- 70 g šećera
- 1 očišćena mahuna vanilije
- sok od pola limuna
- malo likera od kruške po želji
- 1/2 žličice kukuruznog škroba
- 500 g ricotte od kravljeg mlijeka
- 200 g šećera
- 250 ml vrhnja
- Slastičarski šećer, za posipanje
Priprema
Prvo započnite s izradom biskvita, tako da okrugli kalup za tortu (cca 23 cm) premažete s malo maslaca i posipate brašnom.
Potom izmiksajte šećer i jaja dok smjesa ne postane vrlo blijeda i pahuljasta te se ne udvostruči ili čak utrostruči. Umiješajte lješnjake (ili brašno od lješnjaka), brašno i maslac dok se ne sjedine.
Smjesu izlijte u kalup i pecite na 180° C oko 20 do 25 minuta, ili dok ne porumeni i postane elastičan na vrhu. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.
Za nadjev od kruške i ricotte počnite sa stavljanjem male količine maslinovog ulja u manju posudu. Zagrijte ga na laganoj vatri i dodajte krušku narezanu na kockice, šećer, vaniliju, limunov sok i liker, ako ga koristite.
Povremeno promiješajte dok se kruške ne počnu kuhati i puštati tekućinu. Nastaviti miješati da kruške ne zagore i dok se šećer otopi, a kruške omekšaju – oko pet minuta.
Potom dodajte kukuruzni škrob i nastavite miješati još par minuta, maknite s vatre i prebacite ih u drugu zdjelu da se potpuno ohlade.
Dok se kruške hlade, umutite ricottu i šećer dok ne postanu vrlo glatki i kremasti. Umiješajte prethodno umućeno vrhnje od kojeg ste dobili šlag, a zatim dodajte ohlađene kruške, zajedno s malo njihovog sirupa. Sačuvajte nekoliko žlica sirupa za prelijevanje gornjeg i donjeg sloja torte.
Za sastavljanje torte dobro je imati pri ruci obruč za tortu ili, ako ga nemate, kalup za tortu s obodom.
Biskvit ravnomjerno vodoravno narežite na pola tako da dobijete dva diska. Stavite donji disk na tanjur za posluživanje, prerezanom stranom prema gore. Oko torte stavite kalup bez podloge, namašćen i obložen papirom za pečenje.
Nakapajte 1 do 2 žlice sirupa od kruške ravnomjerno preko biskvita, a potom ga prelijte smjesom od ricotte i zagladite lopaticom. Pokapajte ostatak sačuvanog sirupa od kruške preko odrezane strane gornjeg sloja biskvita i pažljivo ga stavite na nadjev od ricotte, prerezanom stranom prema dolje.
Ohladite nekoliko sati, najbolje preko noći. Za posluživanje uklonite kalup za tortu i oštrim nožem pažljivo narežite na kriške.
Ako želite, vrh torte možete posuti slastičarskim šećerom za ukrašavanje ili na vrh staviti nekoliko kriški poširane kruške, piše Food52.
najnovije
najčitanije
Zadar
PODIZANJE KVALITETE
Športski centar Višnjik nabavlja važnu opremu! ‘Novi sustav omogućit će…’
Nogomet
borba za sp
Italija protiv Sjeverne Irske u Bergamu
Hrvatska
predsjednik mosta
Grmoja: Volio bih da je Turudić omogućio cijeloj javnosti uvid u dokument o Matić
Hrvatska
REAKCIJA
Sindikat policije: Napad na policajca tretirati kao napad na pravni poredak
Svijet
izvješće
Milijarderi ove godine naslijedili rekordno bogatstvo
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!