Foto: iStock
Jednostavan, ali iznimno bogat desert!
Ovu je tortu od kruške i ricotte osmislio slastičar Sal di Riso iz Amalfija, u svojoj slastičarnici u malom obalnom gradiću Minori 1998. godine.
Ukusan, tanki biskvit od mljevenih lješnjaka nadjenuo je laganom mješavinom ricotte od kravljeg mlijeka i šlaga, obogaćenu kockicama kruške kuhane u sirupu i tako napravio jednostavan, ali iznimno bogat desert.
Ovdje je kvaliteta sastojaka ključna, a zauzvrat će nepce svakoga tko okusi ovu slatku rapsodiju biti itekako zahvalno!
Sastojci
Za biskvit od lješnjaka:
- 130 grama šećera
- 3 velika jaja
- 180 grama cijelih, oguljenih lješnjaka (ili brašna od lješnjaka)
- 60 g brašna
- 100 g maslaca, otopljenog i ohlađenog
Za nadjev od kruške i ricotte:
- malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 male kruške, oguljene, očišćene i narezane na kockice
- 70 g šećera
- 1 očišćena mahuna vanilije
- sok od pola limuna
- malo likera od kruške po želji
- 1/2 žličice kukuruznog škroba
- 500 g ricotte od kravljeg mlijeka
- 200 g šećera
- 250 ml vrhnja
- Slastičarski šećer, za posipanje
Priprema
Prvo započnite s izradom biskvita, tako da okrugli kalup za tortu (cca 23 cm) premažete s malo maslaca i posipate brašnom.
Potom izmiksajte šećer i jaja dok smjesa ne postane vrlo blijeda i pahuljasta te se ne udvostruči ili čak utrostruči. Umiješajte lješnjake (ili brašno od lješnjaka), brašno i maslac dok se ne sjedine.
Smjesu izlijte u kalup i pecite na 180° C oko 20 do 25 minuta, ili dok ne porumeni i postane elastičan na vrhu. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.
Za nadjev od kruške i ricotte počnite sa stavljanjem male količine maslinovog ulja u manju posudu. Zagrijte ga na laganoj vatri i dodajte krušku narezanu na kockice, šećer, vaniliju, limunov sok i liker, ako ga koristite.
Povremeno promiješajte dok se kruške ne počnu kuhati i puštati tekućinu. Nastaviti miješati da kruške ne zagore i dok se šećer otopi, a kruške omekšaju – oko pet minuta.
Potom dodajte kukuruzni škrob i nastavite miješati još par minuta, maknite s vatre i prebacite ih u drugu zdjelu da se potpuno ohlade.
Dok se kruške hlade, umutite ricottu i šećer dok ne postanu vrlo glatki i kremasti. Umiješajte prethodno umućeno vrhnje od kojeg ste dobili šlag, a zatim dodajte ohlađene kruške, zajedno s malo njihovog sirupa. Sačuvajte nekoliko žlica sirupa za prelijevanje gornjeg i donjeg sloja torte.
Za sastavljanje torte dobro je imati pri ruci obruč za tortu ili, ako ga nemate, kalup za tortu s obodom.
Biskvit ravnomjerno vodoravno narežite na pola tako da dobijete dva diska. Stavite donji disk na tanjur za posluživanje, prerezanom stranom prema gore. Oko torte stavite kalup bez podloge, namašćen i obložen papirom za pečenje.
Nakapajte 1 do 2 žlice sirupa od kruške ravnomjerno preko biskvita, a potom ga prelijte smjesom od ricotte i zagladite lopaticom. Pokapajte ostatak sačuvanog sirupa od kruške preko odrezane strane gornjeg sloja biskvita i pažljivo ga stavite na nadjev od ricotte, prerezanom stranom prema dolje.
Ohladite nekoliko sati, najbolje preko noći. Za posluživanje uklonite kalup za tortu i oštrim nožem pažljivo narežite na kriške.
Ako želite, vrh torte možete posuti slastičarskim šećerom za ukrašavanje ili na vrh staviti nekoliko kriški poširane kruške, piše Food52.
najnovije
najčitanije
Svijet
Lav XIV.
Papa kritizirao nepravednu raspodjelu bogatstva u svijetu: ‘Bogati ne žele čuti jecaje Zemlje niti siromašnih’
Moda
Najvažniji trendovi
Ove sezone čarape postaju zvijezdom zimskih kombinacija
Crna Kronika
"Mir i dobro"
Zapljenjeno 1353 komada pirotehnike, ilegalno ju prodavao 29-godišnjak
Svijet
Dumitor
Nesreći na žičari u Crnoj Gori: Jedna osoba poginula, još jedna ozlijeđena
Svijet
Narko mafija
Golema akcija talijanske policije! Oduzeto 1,4 tone droge, privedeno gotovo četiri stotine osoba
Zadar
trgovački centar
[FOTO] EVAKUIRANA SUPERNOVA! Evo što se događa…
Zadar & Županija
boris jović
Zapovjednik JVP Zadar o požaru u Supernovoj: “Stvorila se velika količina dima…”
Zadar
PU ZADARSKA
KAZNENO PRIJAVLJEN Policajci ga zatekli kod ilegalno odloženog otpada na Kožinu
Zadar
Špica
[FOTO] Sunčana subota izmamila brojne Zadrane u đir gradom, pogledajte koga smo sreli
Hrvatska
tračak božićne radosti