Foto: Pexels
Piše: Mirta BLAŽEVIĆ, dipl. ing. agr.
Biljni svijet priobalja, kvarnerskih otoka i Gorskog kotara zanimljiv je, bogat i specifičan. Tako, u rano proljeće dok još gotovo ništa nije ni prolistalo mnogi ljudi u ovom kraju kreću u berbu divljih šparoga koje rastu uz kamene zidiće i rubove šikara.
Divlja šparoga ima daleko veću hranidbenu vrijednost od pitome, jer sadrži više vitamina, minerala i esencijalnih aminokiselina. Ona sadrži i tvari koje djeluju ljekovito, čiste organizam i pomažu jetri i bubrezima da se riješe otpadnih tvari. A kako je šparoga uz to i ukusna, ljudi od nje pripremaju fritaju te razne druge gastronomske specijalitete.
Tu su i gljive koje dobri znalci beru ne samo ujesen nego pojedine vrste kao što je šljivovača i u proljeće, u ožujku. Beru ih čak i zimi, kada se rijetko koja druga gljiva tu može naći. Od gljiva stanovnici ovih krajeva, osobito Gorskog kotara i riječkog zaleđa, prave različite specijalitete ili uz pomoć nekih od njih poboljšavaju okus drugim jelima.
Osim toga, u Gorskom kotaru se mogu naći divlje maline, borovnice, šipak, drenjule te neki drugi plodovi koje daje priroda, a od kojih žitelji ovoga kraja pripremaju sokove, likere, marmelade te druge domaće prerađevine specifičnog okusa.
No i neke su uzgojene biljke specifične za ove krajeve. Od jagode, kojoj hladnija klima Gorskog kotara posebno odgovara, Gorani prave čitav niz prerađevina. I krumpir, osobito one stare sorte žutog mesa, koje u čabarskom kraju zovu Goran i Ličan, vrlo su ukusne i ljudi ih i dalje uzgajaju unatoč mnogim novim sortama koje su dospjele i u ove krajeve.
I razne sorte bundeva, od onih malih do velikih poput osrednje bačve, također se uzgajaju u Gorskom kotaru. Posebno je ukusna tikva pečenica koja se dobro čuva i tijekom zime i uz krumpir pečen u pećnici predstavlja pravu poslasticu.
I u primorju također ima specifičnih ili autohtonih biljaka, koje se uzgajaju od davnine.
Valja spomenuti nadaleko poznatu krupnu i vrlo ukusnu lovransku trešnju i lovranski marun, tip pitomog kestena krupnog ploda koji raste samo na području lovranštine. Ljudi su ovaj svoj marun nekada cijepili na svako stabalce pitomog kestena izraslo u šumi te ga njegovali i čistili od suhih grana i grmlja kako bi njihova stabla maruna imala dovoljno svjetla. Zahvaljujući takvoj brizi sada na području lovranštine nerijetko nalazimo i stara stoljetna stabla koja daju i do 200 kg ploda.
Osim toga, u matuljskom kraju još se uvijek uzgaja stara sorta plavog brgujskog kupusa te domaća vinova loza, crna i bijela jarbola od koje se dobiva vino posebne arome.
A u priobalju i na kvarnerskim otocima gotovo u svakom vrtu možemo naći i smokvu. Prve krupne smokve dvorodnih sorti sazrijevaju već u rano ljeto, no većina sitnijih, ali slađih sorti, dospijeva za berbu krajem ljeta i pred jesen. Mnoge od ovih sorti, kao što je zamorčica ili bribirska dolinčica, pogodne su i za jelo u svježem stanju, a i za sušenje. Od njih stanovnici ovih krajeva proizvode i dobru rakiju smokovaču, kojom dočekuju goste.
Vino dobiveno od sorte žlahtina također je specifično samo za ovaj kraj, jer je ova sorta najbolje prilagođena klimatskim i zemljišnim uvjetima Vrbničkog polja i samo tu daje vino poznate kvalitete.
I napokon, treba spomenuti i masline karakteristične za kvarnerske otoke i priobalje, orkulu, rošulju, debelu, našku i niz drugih čija mješavina uz dobru preradu daje ulje vrhunske kvalitete.
najnovije
najčitanije
Zadar
HRISTOS VASKRSE!
U Zadru proslavljen pravoslavni Uskrs: Pozim vas da neumorno njegujemo prirodnu potrebu za narodnim jedinstvom
Zadar
KONCERT ZA PAMĆENJE
Tony cetinski uz Adija Šošu i Matiju Cveka osvojio Arsenal!
Hrvatska
FENOMEN
TikTok generacije. Zašto je tako teško odoljeti zovu društvenih mreža?
Zadar & Županija
Velika utrka
Sve je spremno za Wings for Life, atmosfera pred utrku jako pozitivna
Svijet
USVOJENA REZOLUCIJA
Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava pozivalo na embargo oružja Izraelu
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Subotnja špica bila je krcata Zadranima i turistima, pogledajte koga smo sreli
Zadar
BOKANJAC
ĐIR PO KVARTU (10) Bokanjac, selo na kraju grada: ‘Nitko ne vodi o nama računa, zatrpat će nas smećem…’
Županija
ŠTRAJK
VRTIĆ (NE)ĆE RADITI Štrajk najavljen 13. svibnja, Knez poručuje: ‘Ako im triba donit koji kolač, nek jave’
Zadar
Okupljanje
Bivši učenici Pomorske škole veselo proslavili 45. godišnjicu mature: Ovo je rasadnik profesionalnog kadra
Crna Kronika
PU ZADARSKA