Foto: Pexels
Piše: Mirta BLAŽEVIĆ, dipl. ing. agr.
Biljni svijet priobalja, kvarnerskih otoka i Gorskog kotara zanimljiv je, bogat i specifičan. Tako, u rano proljeće dok još gotovo ništa nije ni prolistalo mnogi ljudi u ovom kraju kreću u berbu divljih šparoga koje rastu uz kamene zidiće i rubove šikara.
Divlja šparoga ima daleko veću hranidbenu vrijednost od pitome, jer sadrži više vitamina, minerala i esencijalnih aminokiselina. Ona sadrži i tvari koje djeluju ljekovito, čiste organizam i pomažu jetri i bubrezima da se riješe otpadnih tvari. A kako je šparoga uz to i ukusna, ljudi od nje pripremaju fritaju te razne druge gastronomske specijalitete.
Tu su i gljive koje dobri znalci beru ne samo ujesen nego pojedine vrste kao što je šljivovača i u proljeće, u ožujku. Beru ih čak i zimi, kada se rijetko koja druga gljiva tu može naći. Od gljiva stanovnici ovih krajeva, osobito Gorskog kotara i riječkog zaleđa, prave različite specijalitete ili uz pomoć nekih od njih poboljšavaju okus drugim jelima.
Osim toga, u Gorskom kotaru se mogu naći divlje maline, borovnice, šipak, drenjule te neki drugi plodovi koje daje priroda, a od kojih žitelji ovoga kraja pripremaju sokove, likere, marmelade te druge domaće prerađevine specifičnog okusa.
No i neke su uzgojene biljke specifične za ove krajeve. Od jagode, kojoj hladnija klima Gorskog kotara posebno odgovara, Gorani prave čitav niz prerađevina. I krumpir, osobito one stare sorte žutog mesa, koje u čabarskom kraju zovu Goran i Ličan, vrlo su ukusne i ljudi ih i dalje uzgajaju unatoč mnogim novim sortama koje su dospjele i u ove krajeve.
I razne sorte bundeva, od onih malih do velikih poput osrednje bačve, također se uzgajaju u Gorskom kotaru. Posebno je ukusna tikva pečenica koja se dobro čuva i tijekom zime i uz krumpir pečen u pećnici predstavlja pravu poslasticu.
I u primorju također ima specifičnih ili autohtonih biljaka, koje se uzgajaju od davnine.
Valja spomenuti nadaleko poznatu krupnu i vrlo ukusnu lovransku trešnju i lovranski marun, tip pitomog kestena krupnog ploda koji raste samo na području lovranštine. Ljudi su ovaj svoj marun nekada cijepili na svako stabalce pitomog kestena izraslo u šumi te ga njegovali i čistili od suhih grana i grmlja kako bi njihova stabla maruna imala dovoljno svjetla. Zahvaljujući takvoj brizi sada na području lovranštine nerijetko nalazimo i stara stoljetna stabla koja daju i do 200 kg ploda.
Osim toga, u matuljskom kraju još se uvijek uzgaja stara sorta plavog brgujskog kupusa te domaća vinova loza, crna i bijela jarbola od koje se dobiva vino posebne arome.
A u priobalju i na kvarnerskim otocima gotovo u svakom vrtu možemo naći i smokvu. Prve krupne smokve dvorodnih sorti sazrijevaju već u rano ljeto, no većina sitnijih, ali slađih sorti, dospijeva za berbu krajem ljeta i pred jesen. Mnoge od ovih sorti, kao što je zamorčica ili bribirska dolinčica, pogodne su i za jelo u svježem stanju, a i za sušenje. Od njih stanovnici ovih krajeva proizvode i dobru rakiju smokovaču, kojom dočekuju goste.
Vino dobiveno od sorte žlahtina također je specifično samo za ovaj kraj, jer je ova sorta najbolje prilagođena klimatskim i zemljišnim uvjetima Vrbničkog polja i samo tu daje vino poznate kvalitete.
I napokon, treba spomenuti i masline karakteristične za kvarnerske otoke i priobalje, orkulu, rošulju, debelu, našku i niz drugih čija mješavina uz dobru preradu daje ulje vrhunske kvalitete.
najnovije
najčitanije
KK Zadar
ABA Liga
Velika drama na Višnjiku za pola koša pripala Bosni
Županija
7. studeni
Pet vijesti dana: U fokusu raskid koncesije s Lukom Zadar
Zadar
okupljanje psića
Patuljasti šnauceri ove nedjelje osvajaju zadarske ulice
Vaterpolo
jug uvjerljivo slavio
Zadrani potopljeni u drugom poluvremenu
Crna Kronika
sankcioniran
S gotovo dva promila vozio po Zadru, “lakši” za 1.320 eura
Zadar & Županija
Nedostatna ulaganja
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO Lučka uprava Zadar raskinula milijunsku koncesiju s Lukom Zadar, moraju se iseliti iz Gaženice!
Zadar & Županija
Počivao u miru
Preminuo Ante Jurjević, poznati gospodarstvenik koji je obilježio društveni i politički život u županiji
Zadar
kadrovske promjene
Šime Sikirić novi je v.d. pročelnika Službe župana
Zadar
RADOVI
‘SPECIFIČAN POSAO’ Obišli smo radove na Pozdravu Suncu: ‘Financijski je sve teže…’
Zadar
OBAVIJEST