Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Simbioza lijepog i korisnog

Svjetski vrtlarski trendovi: povratak romantike uz predivni, ali i korisni neven

Autor: Jelena Sedlak

21.02.2023. 07:48
Svjetski vrtlarski trendovi: povratak romantike uz predivni, ali i korisni neven

Foto: iStock

Cvijet ima snažna antiupalna, antivirusna i antibakterijska svojstva, pa se često koristi za ublažavanje dugog niza kožnih bolestiOvogodišnji svjetski vrtlarski trendovi odlikuju se povratkom na romantiku nekadašnjih seoskih vrtova u kojima su cvijeće i povrće bili pomiješani, tvoreći simbiozu lijepog i korisnog.


Najčešće korišteno cvijeće u takvim vrtovima su, i kod nas omiljene, kadifice i neven. Svi znamo za ljekovito djelovanje nevenove masti za izradu koje se koristi suhi cvijet, a upotrebljava se za liječenje upale sluznica, obnavljanje epitelnih stanica i kao antiseptik.


Ovaj cvijet ima snažna antiupalna, antivirusna i antibakterijska svojstva, pa se često koristi za ublažavanje dugog niza kožnih bolesti uključujući – ali ne ograničavajući se na posjekotine, ogrebotine, modrice, ubode pčela, ubode insekata, gljivične infekcije, ekceme i osipe.
Ova je biljka hipoalergena, pa se često koristi u proizvodima za njegu, poput sapuna za osjetljivu kožu. Može pomoći u zaštiti kože od UV sunčevih zraka, sastojak je mnogih krema za sunčanje. Za neven se vjeruje da može pomoći u ublažavanju menstrualnih tegoba.


Foto: iStock


Kadifica se koristi kao repelent za brojne štetnike, posebno nematode, a iz njezinog cvijeta se dobiva eterično ulje koje se koristi u parfumeriji. Upotrebljava se i za dobivanje prirodnih boja.


Neven je jednogodišnja, vrlo otporna biljka, koja može prezimiti i u proljeće nastaviti s rastom. Korijen joj prodire duboko u tlo i vretenast je, a iz njega u proljeće rastu mlade biljke.


Nakon nicanja, što se događa već za četiri do pet dana, biljka brzo raste, pa već za malo više od mjesec dana možemo očekivati prve cvjetove. Sjeme je klijavo 5-6 godina. Gredica s nevenom se prorjeđuje kada se pojavi 3- 5 pravih listova i to na razmak od 6 do 8 cm. S nje je potrebno uklanjati korov barem dva do tri puta u sezoni.


U najtoplije doba godine biljka precvjeta, ali već s prvim jesenskim kišama opet se budi i cvate do početka zime, a nekada, kao ove godine, neven je u vrtovima cvao i tijekom siječnja. Neven, kao i druge cvjetnice, više cvjeta ako mu se orezuju precvjetali cvjetovi.


Neven nije osjetljiv ni na sušu, osim što tada počne razvijati sjeme, no ponovo će cvjetati kada se vrućina ublaži. Najbolje raste na rastresitom, bogatom tlu, u kojem ima dovoljno fosfora i kalija, ali ne previše dušika, koji nepovoljno utječe na cvjetanje ove biljke.


Foto: iStock


Neven se vani može sijati već početkom ožujka, pa će ranije i cvjetati. Veliki uzgajivači nevena, koji ovu biljku siju radi prodaje cvijeta farmaceutskoj industriji, siju strojevima, na međuredni razmak 50 cm i na dubinu 3-4 cm. Mali vrtlari neven mogu uzgajati i iz rasada, ali je sijanje isplativiji i jednostavniji način.


Komercijalni uzgajivači nevena s berbom cvijeta počinju u svibnju, kada sve biljke ujednačeno procvjetaju. Ovaj je posao dosta zahtjevan jer se berba obavlja ručno, oko dva puta tjedno, nakon čega se cvjetovi odmah suše.


Nakon sušenja se odmah pakiraju u nepropusne vreće, kako ne bi navukli na sebe vlagu. Pravilno osušen i skladišten neven može trajati i do 5 godina, ali onaj koji samo osušimo najjednostavnijom metodom – sušenjem na zraku, može trajati oko godinu dana.


Ima više vrsta nevena


Divlji (poljski) neven je jednogodišnja, samo ponekad dvogodišnja biljka, koja naraste do 50 cm u visinu, a cvjeta svijetložutom do narančastom bojom. Raste i na osunčanom i na sjenovitom mjestu, a voli i malo hladniju temperaturu. Može se uzgajati i u posudama.


Ljekoviti neven (lat. Calendula officinalis L.) može narasti do 80 cm. Listovi po sebi imaju sitne dlačice, a cvjeta u grozdovima žutog cvijeća. Glavica cvijeta je promjera 4 do 7 cm. Ova vrsta najbolje uspijeva na osunčanom mjestu, a sije se u proljeće jer ne podnosi niske temperature.


Podvrste ovog nevena su: Radio extra, narančastog cvijeta; Pink surprise, nabranih cvjetova zlatne i/ili žute boje i ružičastih vrhova, te bordo obojene sredine cvijeta, a neki cvjetovi mogu biti i ružičasti sa zlatnim vrhovima; Touch of red, cvjetova obojenih u razne nijanse narančaste i crvene, s crvenim vrhovima i tamnijom nijansom crvene na donjoj strani latica; Tangerine cream, dvobojan i obično obojen u bež i narančastu boju; Greenheart orange, narančastih latica u čijem centru je zelena boja; Neon, duplih cvjetova u raznim bojama; Citrus cocktail – maleni cvjetovi žuti i/ili narančasti; Golden princess – neven s jarko obojenim cvjetovima, ali crnom sredinom; Sherbet frizz – neven cvjetova boje pijeska, s tamnim crvenim dnom i crvenim vrhovima; Dwarf gem, male biljke duplih cvjetova u žutoj, narančastoj ili boji breskve; Fruit twist, žutih ili narančastih, jednostavnih ili duplih cvjetova; Prince neven, visoka vrsta otporna na vrućinu žuta i/ili narančasta; Bonbon, patuljasta vrsta rane cvatnje; Pacific beauty, otporan na vrućinu, visokih stabljika; Calypso, vrsta koju je najlakše uzgajati u posudi; Flashback, vrsta čiji su cvjetovi obojeni u razne boje.


Mogu biti obojeni i u tri boje istovremeno i Kablouna, srednje otporna vrsta nevena.


Foto: iStock


Morski neven


Morski neven (lat. Calendula maritima), koji kao trajnica raste na obali Sicilije i ugrožena je vrsta. Listovi su joj dlakavi i ljepljivi, ali ima jak miris. Cvjetovi su joj svijetlo ili jarko žuti. Cvjeta od svibnja do lipnja, a cvjetovi imaju veličinu 3 – 5 cm.


Palestinski neven


Palestinski neven žutih cvjetova i dlakavih listova.


Neven je u vrtu od višestruke koristi, od privlačenja korisnih insekata do odvraćanja štetnika i povećanja bioraznolikosti. Preporučuje se saditi ga uz krastavac, rajčicu, grašak, mrkvu, šparoge i razne salate. Šparogama pomaže s insektima, tikvicama i bundevama s oprašivanjem, a ostalim biljkama tako što će od njih udaljavati lisne uši. Najbolje ih je posaditi uokolo, kao okvir oko ostalih biljaka.


Kadifice su također u vrtu i lijepe i korisne, a ima ih nekoliko vrsta vrtnih sorti.


Uspravne kadifice(Tagetes erecta) rastu do 75 cm, ali ima i vrsta visokih 100 cm. Imaju pune cvjetove u obliku spljoštene polutke, promjera do 12,5 cm. Koriste se i kao rezano cvijeće, koje dugo traje u vazi s vodom.


Tagetes patula cvjetova promjera oko 6 cm, jednostrukih ili punih, u nijansama žute, narančaste, crvene ili ljubičasto-smeđe boje.


Tagetes uskog lista ima najmanje, pojedinačne cvjetove, promjera oko 2,5 cm, ali vrlo brojne. Raste do 30 cm visine i može se koristiti kao cvjetni sag.


Kadifice također mogu rasti i na suncu i u laganoj polusjeni, na plodnom i propusnom tlu. Najčešće se uzgajaju iz sjemena koje ima izuzetnu klijavost. Mogu se razmnožavati reznicama.


Sjetva se obavlja direktno u teglice ili na gredice. Ne podnose preveliku vlagu. Na prevlažnim mjestima obolijevaju od pepelnice.


Optimalna temperatura za klijanje i nicanje je 18 ºC. Nisu otporne na mraz i niske temperature. Osim pepelnice, na njima se može javiti botritis, virus mozaika krastavca, trulež korijena, a od štetnika ih napadaju lisne uši, grinje, puževi i razne gusjenice.


Malčiranje im odgovara jer sprječava isušivanje zemljišta i rast korova. Na povrtnoj gredici one štite kupus, krumpir i rajčicu.


Najviše se koriste u proizvodnji kupusa koji često pati od nematoda. Pomažu i u zaštiti od krumpirove zlatice.


Foto: iStock