Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Osmijeh za naslovnice časopisa

Sve što trebate znati o izbjeljivanju zubi

Autor: Mija Dropuljić

29.03.2023. 07:48
Sve što trebate znati o izbjeljivanju zubi

Foto: iStock

Iskoristite blagodati moderne tehnologijeBijeli zubi smatraju se univerzalnim simbolom ljepote. Blistav osmijeh ne samo da čini da izgledate simpatičnije, nego studije pokazuju i da značajno povećava vašu privlačnost.


Nažalost, vrlo malo nas je blagoslovljeno prirodno bijelim zubima. Zato se uz pomoć profesionalnog izbjeljivanja u stomatološkoj ordinaciji možete još malo približiti svom snu.


Ali kako točno funkcionira izbjeljivanje zubi? Boli li izbjeljivanje? Na što morate paziti? Donosimo odgovore na ova i mnoga druga pitanja. 


Definicija izbjeljivanja
Profesionalno izbjeljivanje je stomatološka metoda koja se može koristiti za izbjeljivanje zubi iz kozmetičkih ili estetskih razloga. Diskoloracije i žućkaste površine mogu postati za nekoliko nijansi bjelije zahvaljujući izbjeljivanju zubi.


Konzumacija hrane i pića koja jako ostavljaju mrlje, kao što su kava, crno vino ili duhan, uzrokuje da zubi s vremenom postanu obojeni i tamniji. Izbjeljivanjem se to može popraviti i ponovno izbijeliti zube. 


Koji su uvjeti za zahvat?


Izbjeljivanje je kozmetički zahvat. U sklopu stomatološke kontrole provodi se precizna provjera je li izbjeljivanje uopće moguće u startu, a preduvjeti su: zdravi zubi i zdrave desni.


Osim toga, pacijent mora biti opširno informirani o rizicima i nuspojavama. Ne smiju se izbjeljivati adolescenti, trudnice i dojilje, kao ni osobe koje ne podnose sastojke sredstva za izbjeljivanje.


Nekoliko dana prije izbjeljivanja potrebno je obaviti profesionalno čišćenje zubi.


Kako točno izbjeljivanje djeluje?


Izbjeljivanje se provodi visoko koncentriranim gelom za izbjeljivanje. Prvo se desni prekrivaju tekućom plastikom koja se polimerizira svjetlom kako bi se iritacija desni svela na minimum.


Gel za izbjeljivanje se nanosi i stalno prati UV lampom oko 15 minuta. Zubna brana i gel za izbjeljivanje se zatim uklanjaju i zubi se fluoriziraju.


Kakvi rezultati se mogu postići?


Izbjeljivanjem se boja zuba može posvijetliti za nekoliko nijansi. Rezultati se razlikuju od osobe do osobe. Ovisno o tome koliko je diskoloracija zubi jaka i intenzivna na početku, krajnji rezultat može varirati.


Je li izbjeljivanje bolno?


Tijekom izbjeljivanja može se pojaviti osjetljivost. Izbjeljivanje ponekad može biti bolno i treba ga odmah prekinuti ako je bol jaka.


Koliko dugo traje učinak?


Izbjeljivanje je učinkovito od jedne do tri godine, pri čemu glavnu ulogu igra oralna higijena i stres. I redovito pušenje i pijenje kave i crnog vina osigurava brže tamnjenje zuba.


Nakon izbjeljivanja: što treba uzeti u obzir?


Važno je izbjegavati obojena, kisela pića i hranu 72 sata nakon izbjeljivanja. Kavu, crno vino ili hranu intenzivne boje, poput rajčica, treba izbjegavati u danima nakon izbjeljivanja. Također se trebate suzdržati od pušenja.