Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Biljka pamćenja

Sve o ginku bilobi, drvetu bezbrojnih blagotvornih svojstava

Autor: Šarlota Brnčić

05.01.2023. 08:07
Sve o ginku bilobi, drvetu bezbrojnih blagotvornih svojstava

Foto: Pixabay

Ovo drvo podrijetlom s Dalekog istoka postalo je sinonim za zdravljeGinkgo biloba je drvo porijeklom iz Kine i Japana koje je postalo poznato po svojim zdravstvenim prednostima i svojstvima ekstrakata dobivenih iz njega.


To je drvo široke krošnje koje karakterizira glatka sivkasta kora i graciozno svijetlozeleno lišće.


Boje ga čine ukrasnom biljkom koja se široko koristi u vrtovima i drvoredima u kojima se ističe upravo svojim lepezastim lišćem.
Plod, jestiv nakon pečenja, mesnat je i žute boje, a svojstva ginka bilobe dovela su do njegove široke primjene u kozmetici.


Osim tisućljetne i fascinantne povijesti, među blagotvornim svojstvima ginka ističe se sposobnost razrjeđivanja krvi i poticanja oksigenacije moždanog tkiva.


Zbog toga je također poznata kao “biljka pamćenja“. Posebno je prikladan za studente i znanstvenike za poboljšanje kognitivnih sposobnosti tijekom učenja.


Znanstvena istraživanja pokazala su njegovu učinkovitost u borbi protiv cerebralne degeneracije kod starijih osoba i strašne kronično-degenerativne bolesti poznate kao Alzheimerova bolest.


Budući da je i snažan vazodilatator, ginko je koristan antialergijski lijek, a posebno se preporučuje za neutraliziranje napada astme.


Listovi su bogati terpenima, flavonoidima i polifenolima.


Djeluje u krvnim žilama smanjujući poroznost kapilara, sprječavajući stvaranje tromba i inhibirajući mehanizam agregacije trombocita.


Iz tog razloga, može pomoći u izbjegavanju odbacivanja presađenih organa i, pod liječničkim nadzorom, široko se koristi u slučaju embolije.


Ništa manje važno je i antioksidativno djelovanje koje ginko čini prirodnim čistačem slobodnih radikala.


Recept za iskorištavanje dobro poznatih svojstava ginka je vazotonični biljni čaj.


Trebat će vam:


  • 40 g listova crvene loze
  • 20 g listova crnog ribiza
  • 20 g bobica borovnice
  • i 20 g ginko bilobe

Priprema: Dvije jušne žlice ove biljne mješavine ostavite u filtru za čaj u litri kipuće vode 10-12 minuta i popijte napitak dok je još vruć.


Ekstrakti ginka ne smiju se uzimati tijekom trudnoće i dojenja.


Općenito, uvijek je poželjno potražiti savjet liječnika i izbjegavati izlaganje suncu tijekom terapija.