Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Iznimno sretni

Suze radosnice i kod pasa? DA, kad se radi o emocijama

Autor: Šarlota Brnčić

22.01.2023. 08:10
Suze radosnice i kod pasa? DA, kad se radi o emocijama

Foto: Pexels

Potvrđeno koliko je duboka posebna veza između psa i njegove ljudske obiteljSvečani doček na kućnom pragu, beskrajno skakutanje i maženje kada njihov omiljeni dvonožac dođe s posla.


Psi pokazuju ljubav na sve moguće zamislive načine i baš kao i mi ljudi, i oni plaču od radosti kada su iznimno sretni što nas vide.


To otkriva potpuno novo istraživanje provedeno u Japanu i nedavno objavljeno u časopisu Current Biology.
Istraživači su primijetili kako naši četveronožni prijatelji plaču više nego inače kada se ponovno ujedine sa svojom ljudskom obitelji.


“Otkrili smo da je plač kod pasa povezan s pozitivnim emocijama“, rekao je Takefumi Kikusui sa Sveučilišta Azabu u priopćenju za javnost.


Prema mišljenju stručnjaka, objašnjenje za ovo po tko zna koji put iskazivanje ljubavi krije se u oksitocinu, takozvanom “hormonu ljubavi” koji se oslobađa tijekom interakcija i može izazvati pojačano suzenje kod pasa.


Stručnjaci su procijenili odnos između volumena suza i emocija kod pasa provođenjem Schirmerovog testa, koji vam omogućuje mjerenje lučenja suza.


Test je proveden prije i nakon što su se psi ponovno susreli sa svojim ljudima nakon otprilike 5-7 sati, a također i nakon susreta s ljudima izvan obiteljskog kruga.


Rezultati su pokazali da se suzenje kod svih pasa koji su sudjelovali u istraživanju znatno povećalo nakon što su ponovno vidjeli svoju obitelj.


Istraživači su dokumentirali cijeli eksperiment i zamolili vlasnike da ispune anketu, ocjenjujući fotografije svojih pasa prije i nakon ponovnog susreta.


Svi subjekti dali su pozitivnije odgovore kada su vidjeli svog prijatelja kako maše repom u suzama.


To sugerira ne samo da izražavanje emocija kod pasa pomaže jačanju veze čak i među samim vlasnicima, već da je ta veza čak i dublja nego što se riječima može opisati.


Prikladno je reći da je to uvijek bila “ljubav na prvi pogled“.