Srijeda, 27. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Bitan odabir

Staklene, plastične ili jednokratne: koju vrstu bočice za bebe odabrati?

Autor: Lucija Sučić

03.11.2022. 08:32
Staklene, plastične ili jednokratne: koju vrstu bočice za bebe odabrati?

Izbora je mnogo, te svaka ima svojih prednosti ali i manaDanašnje tržište preplavljeno je različitim stvarčicama za bebe od kojih vam, realno, većina ne treba. Bočica međutim nije jedna od tih stvari, no i dalje je teško odabrati pred gomilom izbora koji se u trgovinama nudi.


Generalno govoreći, postoje četiri vrste bočica za bebe: plastične, staklene, hibridne i jednokratne. Evo koje su im prednosti, a koje mane:


Plastične


Prednosti: glavna prednost ovih bočica je ta da su lagane, što znači da će djetetu bili lako za držati ju u ruci, a vama za nositi uokolo. Također, dosta su izdržljive i jake, te su male šanse da će se razbiti ili slomiti pri padu.
Mane: Iako izdržljive i dugotrajne, plastika generalno ima kraći životni vijek od primjerice stakla, a neke mogu biti napravljene od toksičnih materijala koje je preporučljivo izbjegavati. Isto tako, plastične bočice mogu poprimiti s vremenom miris ili mrlje koji se ne mogu oprati.


Staklene


Prednosti: staklo je jedan od materijala koji će zasigurno trajati, a velika prednost kod staklenih bočica je što ih možete sterilizirati prokuhavanjem bez straha da će im se nešto dogoditi.


Mane: glavna mana staklenih bočica je težina, ali i opasnost od pucanja što može biti opasno u trenutku nepažnje.


Hibridne


Prednosti: Ovakve bočice idealan su spoj plastičnih i staklenih, jer je unutarnji sloj napravljen od stakla kako bočica ne bi poprimala mrlje i kako ne bi zadržavala ikakve ugodne ili neugodne mirise, a vani je obložena plastikom koja ih štiti od pucanja.


Mane: za ovakvu bočicu vjerojatno ćete morati izdvojiti malo veću svotu novca.


Jednokratne


Prednosti: Ovakve bočice dolaze sterilizirane u paketu i jednostavne su za korištenje, te ih je nakon korištenja potrebno baciti. One su zgodne ako se nalazite u situaciji gdje nemate uvjeta za pranje i čišćenje bočice, primjerice, na putovanju.


Mane: osim visoke cijene, ove bočice najmanje su ekološki prihvatljive ob svih na popisu do sada, i zna ih biti teže za pronaći.


Na vama je odabrati koja vrsta vama i vašoj bebi najviše paše, no dobro je znati opcije kako bi odabir bio lakši. Ako niste sigurni, isprobajte par koje vam se najviše sviđaju i vidjet ćete putem koja najviše odgovara vama i vašem djetetu.