Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nisu samo ukras

Savjeti za čuvanje božićne zvijezde i nakon praznika

Autor: Šarlota Brnčić

05.01.2023. 08:08
Savjeti za čuvanje božićne zvijezde i nakon praznika

Foto: Shutterstock

Kako najbolje njegovati i održavati ovu biljkuNakon blagdana božićni ukrasi završe u uobičajenoj kutiji na tavanu ili u podrumu. No, ako kuglice i ukrasi mogu imati dug život bez potrebe za održavanjem ili posebnim mjerama opreza, sudbina božićnih zvijezda je drugačija.


Nažalost, ovo prekrasno cvijeće prečesto završava svoje kratko postojanje u kontejneru ispod kuće.


Prekrasne sobne biljke, međutim, nisu samo ukrasi kojima ćemo uveseljavati dom tijekom blagdana. One su iznad svega živa bića i kao takva zaslužuju da se prema njima odnosimo s ljubavlju i predanošću.
Zapravo, suprotno uvriježenom mišljenju, božićna zvijezda može nastaviti živjeti i nakon božićnog razdoblja.


Uz odgovarajuće mjere opreza, može nam dati i nove cvatove sljedeće zime.


Ali pogledajmo kako produžiti život ovim lijepim biljkama.


Prije svega, dobro je znati da božićna zvijezda ne voli umjetno svjetlo. Prirodno svjetlo je bolje (ne više od 8 sati dnevno).


Možda na mjestu daleko od propuha ili umjetnih izvora topline (kamini, radijatori i peći) koji bi biljku mogli izložiti opasnim promjenama temperature.


Kao i mnoge sobne biljke, također može biti pogođena gljivicama i bolestima uzrokovanim stagnacijom vode u tanjuriću, što ugrožava cjelovitost korijena.


Veliku pozornost treba obratiti na naslage vode. Imajte na umu da u svako doba godine zalijevanje mora biti sporadično i samo ako je zemlja suha na površini.


Tijekom zime (nakon uvenuća) pa do travnja božićna zvijezda mora ostati u zatvorenom na osvijetljenom mjestu. Umjesto toga, s dolaskom proljeća može se preseliti van.


S druge strane, od listopada do studenog dobro je da biljka miruje u zatvorenom na tamnom mjestu, na temperaturi ne višoj od 24°C.


Nedostatak svjetlosti pogodovat će boljem i bujnijem cvjetanju tijekom prosinca.


Imajte pritom na umu da listovi, peteljke i stabljike božićne zvijezde sadrže tvari koje izazivaju peckanje za kožu i probavni sustav.


Treba jako paziti da djeca ili životinje ne progutaju tekućinu koja curi, a koju često vidimo kada otkinemo list ili režemo granu.