Foto: Pixabay
Rezultat je isti, no sadrži više korisnih sastojaka za vaše zdravlje
Umjesto maslaca, u receptu možete pronaći kukuruzno ili rižino ulje: rezultat je isti kao i originalni, ali s više korisnih sastojaka za zdravlje jer su zasićene masnoće maslaca zamijenjene višestruko nezasićenim masnoćama biljnog ulja, saveznicima srca.
To vam omogućuje da u ovom kolaču uživate kao u ukusnoj iznimci unutar zdrave prehrane, čak i na dijeti.
Lagana Sacher torta sadrži nekoliko važnih sastojaka, prije svega tamnu čokoladu, čiji su pozitivni učinci danas već općepriznati.
Saznajte kako napraviti ovaj primamljivi kolač i iskoristite blagodati za svoje tijelo.
Sastojci:
- 75 g tamne čokolade
- 60 g žumanjaka
- 90 g bjelanjaka
- 50 g kukuruznog ili rižinog ulja
- 65 g brašna
- 20 g šećera u prahu
- 70 g granuliranog šećera
- 1 prstohvat soli
Za nadjev:
- 150 g kompota ili džema od marelica bez šećera
Za glazuru:
- 100 g tamne čokolade
- 50 ml poluobranog mlijeka
Priprema: Zagrijte pećnicu na 170-180°. Nasjeckajte tamnu čokoladu, a zatim je otopite na vodenoj kupki.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka pa žumanjke stavite u zdjelu čistu od ostataka masnoće.
Žumanjke tucite s 20 g šećera u prahu i prstohvatom soli dok ne postanu svijetli, nabubreni i pjenasti, oko 10 minuta.
U ovom trenutku polako dodajte ulje i ponovno promiješajte.
Dodajte otopljenu čokoladu, mora biti topla, ne prevruća ni prehladna, miješajte kuhačom.
Sada dodajte prosijano brašno i pažljivo promiješajte.
Umutite bjelanjke, a kada počnu bijeliti malo po malo dodavati 70 g šećera i dalje mutiti dok se ne dobije čvrsta i sjajna smjesa.
Prvu žlicu bjelanjaka sjediniti sa čokoladnom smjesom te miješati da smjesa bude tečnija.
Sada spojite ostatak bjelanjaka sa smjesom i to laganim pokretima od vrha prema dolje, pomažući si lopaticom i nastojeći da se smjesa ne rastavlja.
Izliti u nauljen i pobrašnjen kalup, promjera oko 20-22 cm, a peći oko 40 minuta.
Izvadite i ostavite da se ohladi. Kad se ohladi izvaditi iz kalupa. Vodoravno prepolovite biskvit.
Prvu ploču namazati džemom od marelica, drugom zatvoriti tortu pa namazati i površinu.
Pripremite čokoladnu glazuru: zagrijte mlijeko i kad skoro prokuha maknite s vatre, dodajte prethodno samljevenu čokoladu, dobro miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi.
Prelijte tortu glazurom i stavite ju u hladnjak dok se glazura ne stegne.
najnovije
najčitanije
Zadar
provalnici-ovisnici
Zbog razbijanja lanaca trgovine drogom zaredale provale, policija još traga za počiniteljima
Hrvatska
azop
Erste banka kažnjena s milijun i pol eura zbog prikupljanja podataka s mobitela klijenata
Novosti
prihodi od igranja
Nogometašima se isplati, a nogometašicama? Evo koliko zarađuju reprezentativke
Hrvatska
najvažnija inventura
Zaposlenici odabrali najbolje poslodavce u Hrvatskoj
Hrvatska
odgovor srbijanskom ministru
Ministarstvo branitelja poslalo poruku Srbiji: “Prestanite sanjati san o velikoj Srbiji”
Plodovi zemlje i mora
U straigradu
NAJULOV 2025. Antonio Koić ulovio je ribu života
Zadar & Županija
Lijekovi za otoke
Napravili smo đir s brodskom ljekarnom: “Ma ovo je pun pogodak, donijela nam je život!”
Županija
Stari problem
Liječnik Makedonac napustio otok, Ižani opet bez svog liječnika
Zadar
nakon 16 godina
Boćarski klub »Crvene kuće« prestaje s djelovanjem, a “odjavili” su se na poseban način
Zadar
educiranje i informiranje