Foto: Pixabay
Rezultat je isti, no sadrži više korisnih sastojaka za vaše zdravlje
Umjesto maslaca, u receptu možete pronaći kukuruzno ili rižino ulje: rezultat je isti kao i originalni, ali s više korisnih sastojaka za zdravlje jer su zasićene masnoće maslaca zamijenjene višestruko nezasićenim masnoćama biljnog ulja, saveznicima srca.
To vam omogućuje da u ovom kolaču uživate kao u ukusnoj iznimci unutar zdrave prehrane, čak i na dijeti.
Lagana Sacher torta sadrži nekoliko važnih sastojaka, prije svega tamnu čokoladu, čiji su pozitivni učinci danas već općepriznati.
Saznajte kako napraviti ovaj primamljivi kolač i iskoristite blagodati za svoje tijelo.
Sastojci:
- 75 g tamne čokolade
- 60 g žumanjaka
- 90 g bjelanjaka
- 50 g kukuruznog ili rižinog ulja
- 65 g brašna
- 20 g šećera u prahu
- 70 g granuliranog šećera
- 1 prstohvat soli
Za nadjev:
- 150 g kompota ili džema od marelica bez šećera
Za glazuru:
- 100 g tamne čokolade
- 50 ml poluobranog mlijeka
Priprema: Zagrijte pećnicu na 170-180°. Nasjeckajte tamnu čokoladu, a zatim je otopite na vodenoj kupki.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka pa žumanjke stavite u zdjelu čistu od ostataka masnoće.
Žumanjke tucite s 20 g šećera u prahu i prstohvatom soli dok ne postanu svijetli, nabubreni i pjenasti, oko 10 minuta.
U ovom trenutku polako dodajte ulje i ponovno promiješajte.
Dodajte otopljenu čokoladu, mora biti topla, ne prevruća ni prehladna, miješajte kuhačom.
Sada dodajte prosijano brašno i pažljivo promiješajte.
Umutite bjelanjke, a kada počnu bijeliti malo po malo dodavati 70 g šećera i dalje mutiti dok se ne dobije čvrsta i sjajna smjesa.
Prvu žlicu bjelanjaka sjediniti sa čokoladnom smjesom te miješati da smjesa bude tečnija.
Sada spojite ostatak bjelanjaka sa smjesom i to laganim pokretima od vrha prema dolje, pomažući si lopaticom i nastojeći da se smjesa ne rastavlja.
Izliti u nauljen i pobrašnjen kalup, promjera oko 20-22 cm, a peći oko 40 minuta.
Izvadite i ostavite da se ohladi. Kad se ohladi izvaditi iz kalupa. Vodoravno prepolovite biskvit.
Prvu ploču namazati džemom od marelica, drugom zatvoriti tortu pa namazati i površinu.
Pripremite čokoladnu glazuru: zagrijte mlijeko i kad skoro prokuha maknite s vatre, dodajte prethodno samljevenu čokoladu, dobro miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi.
Prelijte tortu glazurom i stavite ju u hladnjak dok se glazura ne stegne.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
vremenska prognoza
KIŠA, BURA, JUGO Pogledajte kakvo nas vrijeme čeka do Božića
Zadar
Jutarnja misa
Katedrala sv. Stošije puna vjernika već od ranog jutra: “Ne može biti ljepšeg početka dana od zornice”
Svijet
Popularno mjesto
Pristup Fontani di Trevi turistima se od veljače naplaćuje dva eura
Hrvatska
Istraživanje
Četvrtina djece od 10 do 16 godina prima seksualne poruke online
Svijet
Prikupljanje podataka
Austrijski sud ocijenio Metin model personaliziranih oglasa kao nezakonit
Zadar
U 69. godini
Preminuo omiljeni profesor i pedagog Obrtničke škole Gojka Matuline
Županija
Zlatna Luka
Vijeće smijenilo direktoricu s kojom je sukošanski načelnik bio zadovoljan, evo tko ju je naslijedio
Zadar
Prihvaćena ostavka
Ravnateljica DV Radost Larisa Pavlović-Petani razriješena na vlastiti zahtjev
Zadar & Županija
pp pag
POLICIJA RIJEŠILA SLUČAJ Kaznene prijave protiv vandala koji su uništili adventske ukrase na Pagu
Hrvatska
Teške ozljede