Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Uobičajena stvar

Rivalstvo braće i sestara veoma je čest problem. Ovako se možete nositi s njim

Autor: Lucija Sučić

30.11.2022. 07:31
Rivalstvo braće i sestara veoma je čest problem. Ovako se možete nositi s njim

Foto: Pexels

Konflikti među braćom i sestrama učestala su priča - što poduzeti da bi se slagali?Kada su u pitanju odnosi braće i sestara, rijetki su oni čiji odnos u nekom momentu nije bio klimav i prepun svađa i trzavica. Radi se o posve uobičajenoj stvari u obitelji.


No iako uobičajeno, to je stvar koja roditelje definitivno može dovesti do samog ruba te su nerijetke situacije gdje jednostavno nema više novih ideja kako zaustaviti konstantne sukobe i svađe. Koji je korijen tog problema i kako se s njime nositi donosimo u nastavku teksta.


Izvor problema


Budimo realni, djeca nisu uvijek najracionalnija bića, i ponekad se najmanja sitnica može pretvoriti u svađu ogromnih razmjera. Evo nekih od najčešćih razloga svađe:


Pažnja
Ono za što se djeca najčešće bore je upravo pažnja svojih roditelja. Osim kad se osjećaju da ju ne dobivaju dovoljno radi zaposlenosti roditelja i manjka vremena koje im posvećuju, česta je situacija osjećaja nedostatka pažnje radi dolaska novog djeteta u obitelj ili pak posvećivanja pažnje drugom djetetu.


Tada će dijete pokazivati znakove za potrebnom veće pažnje, što će se potencijalno prikazivati svađom i zamjeranjem svojem bratu ili sestri.


Dijeljenje


Uobičajena je stvar da se neke stvari u kući (najčešće igračke, TV, kompjuter, PlayStation…) trebaju dijeliti među braćom i sestrama, što ponekad djeci teško pada.


Specifične osobnosti


Svako dijete je posebno i različito, te dok su neki povučeni introverti, neki su posve suprotno od toga. Upravo te razlike u temperamentima mogu biti uzrok svađa i neslaganja, kao i godine, odnosno, razlika u dobi.


Pitanje pravde


Djeca su veoma osjetljiva na pitanje pravde, te ako osjete da nešto po njih nije pravedno, moguće je da će reagirati ljubomorom i zamjeranjem.


Potencijalna rješenja


Dobra je praksa ne miješati se u dječje rasprave osim kada one postanu ekstremnije, kako bi djeca sama riješila problem, a i kako ne bi ispalo da favorizirate nekoga od njih. Evo nekih potencijalnih rješenja:


Odvojite ih


Ponekad djeci treba malo prostora i vremena, a ako vidite da to ne prepoznaju sami, pokušajte ih fizički razdvojiti i svakoga smjestiti u posebnu prostoriju kako bi se smirili.


Učite ih pregovaranju i stvaranju kompromisa


Ukažite im na važnost postizanja kompromisa kako bi svi bili na kraju zadovoljni. Ukažite im na to da vikanje nije potrebno, već kvalitetna komunikacija, te obavezno svakom djetetu pružite priliku da ispriča svoju stranu priče.


Slušajte, bez uplitanja i momentalnog reagiranja, te im sugerirajte na to a sami pronađu rješenje problema, odnosno, da ga predlože. Ako im ne ide od ruke, ovdje vi možete uskočiti s prijedlogom.


Uvedite pravila


Pravila poput toga da nema udaranja, vrijeđanja ili uništavanja tuđih stvari treba vrijediti za svako dijete, te uspostavite stroga pravila kako bi se unaprijed znalo što slijedi ako se ti dogovori prekrše.


Uključiti djecu u stvaranje pravila koja će sama slijediti dobar je potez jer će tada djeca imati osjećaj kontrole, te ih ne zaboravite pohvaliti kada vidite da su sama slijedila vlastito pravilo.


Ne favorizirajte


Kakva god da je situacija, izbjegavajte favoriziranje jednog djeteta, kao i njihovo uspoređivanje, zato što to vodi jedino u produbljivanje konflikta i može biti loše za vaš budući odnos.


Izbjegavajte jednakost


Pod ovim misli se na praktičnu činjenicu da jednakost između djece ne može biti uvijek provedena u praksu. Primjerice, starijem djetetu uvijek će biti dozvoljeno više nego puno mlađem djetetu stoga je bolje da od početka budu svjesni toga tako da to ne bude problem.


Podarite im individualnu pažnju


Iako život može biti veoma hektičan i pun užurbanosti, djeci će puno značiti to da im podarite individualnu pažnju, što će svakom djetetu pokazati da vam je stalo do njih i da imate nešto posebno kako volite provoditi zajedničko vrijeme.


Kada se otme kontroli


Ako se u odnosu vaše djece pojavi kontinuirana šablona nasilja i nasilničkog ponašanja koja nadilazi obične bratsko-sestrinske nesuglasice, tada ćete morati intervenirati, a kao to ne uspije, potražite pomoć i savjet liječnika ili psihologa.