ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Popularna igra

Različiti hrvatski nazivi za "kamen, škare i papir" nasmijati će vas do suza

Autor: Lucija Sučić

01.02.2023. 08:18
Različiti hrvatski nazivi za

Foto: iStock

A možda i razljutiti...Prisjetite se zadnjeg puta kada ste trebali donijeti odluku poput toga tko će pojesti zadnji komad pizze ili odraditi neki kućanski posao…


Vrlo vjerojatno niste donijeli svoj izbor na temelju suvisle kakve argumentirane rasprave, već ste stisnuli šake i prepustili dobroj staroj “kamen, škare i papir” igri da donese odluku za vas.


Ova briljantno jednostavna igra koja ne ostavlja mjesta varanju potječe iz daleke Kine, a prvi puta je spomenuta u knjizi “Wuzazu” kineskog pisca Xiea Zhaozhia iz dinastije Ming.
U knjizi stoji da igra datira još iz vremena kineske dinastije Han (206. pr. Kr. – 220. p. Kr.), i tamo se spominjala pod imenom “shoushiling“.


Ova poznata igra s vremenom je došla i do Japana, gdje je najranija varijanta bila poznata kao “sansukumi-ken”, odnosno, “mushi-ken”.


Najraniji oblik igre koji je koristio znakove kamena, škara i papira zove se Janken i nastao je u Japanu kao varijacija na temu igara uvezenih u 17. stoljeću.


Moderna verzija igre stvorena je u kasnom 19. stoljeću, a do početka 20. stoljeća, popularna igra pronašla je svoj put k Zapadu, te je naziv na engleskom stoga preuzet iz prijevoda imena triju japanskih gesta rukama za kamen, škare i papir.


Ljepota hrvatskih naziva


U jednoj objavi na Redditu, jedan od korisnika upitao je pripadnike subreddita Croatia kako ovu popularnu igru nazivaju u dijelu Hrvatske iz kojeg potječu, a odgovori su bili doista raznoliki.


Jedan od korisnika našalio se da se u Zadru igra zove “Kaaaaamen škaaaare ipapIR”, dok se primjerice u Našicama i Zagrebu igra naziva “Papir škare dijamant”.


Jedan korisnik iz Zagreba se također javio s odgovorom kako je u djetinjstvu igra bila poznata kao “Škare, papir, kamen”, dok se Istra pohvalila s “Grota, škare, papir”.


Iako su navedeni nazivi podigli neke tenzije, odgovor koji je neupitno odnio pobjedu bio je: “Vesna Škare Ožbolt”.