Foto: Pixabay
Jabuka dnevno drži liječnika podalje? Sadrži li špinat puno željeza? Jesu li mrkve dobre za tamnjenje?
Mitovi i legende o zdravstvenim dobrobitima nekog voća i povrća vrlo su rašireni i često se vjeruje da su istiniti.
Otkrivamo kojima vjerovati, a koje odbaciti (ne u koš za smeće) jednom zauvijek:
1. Jesu li naranče i limuni voće koje sadrži najviše vitamina C?
NETOČNO!
Kivi je voće koje sadrži najviše vitamina C od svih.
Naime, u kiviju ima 85 mg vitamina C na 100 g, dok u narančama i limunu ta količina varira između 50 i 60 mg.
2. Pomaže li mrkva pri tamnjenju?
ISTINITO!
Mrkva je bogata karotenoidima, prekursorima vitamina A koji potiču proizvodnju melanina i bore se protiv slobodnih radikala, štiteći kožu od preranog starenja.
Naravno, za savršenu preplanulost ne smijete pretjerivati: višak karotena uzrokuje neuglednu tamnožutu boju.
3. Je li kuhanje voća i povrća kuhanog na pari idealno za očuvanje njihovih nutritivnih svojstava?
ISTINITO!
Kuhanje voća i povrća na pari može smanjiti gubitak mineralnih soli i vitamina jer povrće ne dolazi u izravan dodir s vodom.
Para također pomaže u očuvanju aroma.
4. Drži li jabuka dnevno liječnika podalje?
NETOČNO/ISTINITO
Kao i mnoge popularne izreke, u tome ima istine. Naime, jabuka ima i mnoga druga dragocjena zdrava svojstva: sadrži vitamin C, bogata je flavonoidima koji su oduvijek prepoznati po svom antioksidativnom učinku, ima malo kalorija.
Također se pokazalo da pomaže u prevenciji nekih vrsta raka. Zahvaljujući fenolima, smanjuje loš kolesterol, a povećava dobar… i još mnogo toga.
Ukratko, to je dragocjeno voće. Ali ako ga redovito jedete ne znači imati jamstvo da se nikada nećete razboljeti.
5. Sadrži li špinat više željeza od drugog povrća i mahunarki?
NETOČNO!
Mahunarke poput leće osiguravaju veću količinu željeza od špinata koji ga, međutim, kao i sve tamnozeleno lisnato povrće, još uvijek sadrži u znatnim količinama.
6. Sadrži li konzervirano povrće bojila i konzervanse?
NETOČNO!
Suprotno uvriježenom mišljenju, konzervirano povrće ne sadrži boje ni konzervanse.
Jedini dodani elementi su voda i sol. Njihovo očuvanje osigurava se termičkim postupkom zvanim “scalding” i sterilizacijom zagrijavanjem na vodenoj pari.
Savjet: svejedno operite konzervirano povrće prije jela!
7. Sadrži li smrznuto povrće manje vitamina od svježeg?
NETOČNO!
Smrznuto povrće ima potpuno iste kvalitete kao i svježe povrće. U stvarnosti sve ovisi o njihovoj izvornoj kvaliteti.
Ako je povrće zamrznuto vrlo svježe, odmrzavanjem će se vratiti u prvobitno stanje.
najnovije
najčitanije
Kultura
Zanimljiva izložba
Britanski muzej izlaže tisuće afričkih predmeta. O njima ne zna skoro ništa
Svijet
Lav XIV.
Papa kritizirao nepravednu raspodjelu bogatstva u svijetu: ‘Bogati ne žele čuti jecaje Zemlje niti siromašnih’
Moda
Najvažniji trendovi
Ove sezone čarape postaju zvijezdom zimskih kombinacija
Crna Kronika
"Mir i dobro"
Zapljenjeno 1353 komada pirotehnike, ilegalno ju prodavao 29-godišnjak
Svijet
Dumitor
Nesreći na žičari u Crnoj Gori: Jedna osoba poginula, još jedna ozlijeđena
Zadar
trgovački centar
[FOTO] EVAKUIRANA SUPERNOVA! Evo što se događa…
Zadar & Županija
boris jović
Zapovjednik JVP Zadar o požaru u Supernovoj: “Stvorila se velika količina dima…”
Zadar
PU ZADARSKA
KAZNENO PRIJAVLJEN Policajci ga zatekli kod ilegalno odloženog otpada na Kožinu
Zadar
Špica
[FOTO] Sunčana subota izmamila brojne Zadrane u đir gradom, pogledajte koga smo sreli
Zadar
Remake