Petak, 22. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zdravstveno koristan

Proso je odlična zamjena za meso, zahvaljujući bogatstvu ugljikohidratima i bjelančevinama

Autor: Šarlota Brnčić

15.11.2023. 09:05
Proso je odlična zamjena za meso, zahvaljujući bogatstvu ugljikohidratima i bjelančevinama

Foto: Pixabay

Bezglutenska žitarica koja je nekada bila vrlo raširena



Proso sva svoja svojstva duguje prisutnosti brojnih vitamina i mineralnih soli.


U njemu nalazimo vitamine A, vitamin E, vitamin K i one iz skupine B. Mineralne soli uključuju željezo, fosfor, kalcij, magnezij i cink.


Još je zanimljiviji sadržaj proteina koji je u prosu veći nego u drugim žitaricama.




Iz tog razloga to je hrana koja se preporučuje osobama s nutritivnim nedostatcima, onima koji nemaju apetit, djeci i adolescentima u fazi rasta, u situacijama tjelesnog i intelektualnog stresa.


Među njegovim prednostima je i to što ne sadrži gluten pa je idealan za celijakiju.


Pogledajmo sada koje su dobrobiti konzumacijom prosa:


  • jača zube, nokte i kosu: u većoj mjeri od ostalih namirnica sadrži salicilnu kiselinu koja potiče stvaranje keratina. Zbog toga će vaša kosa, nokti i zubi biti ljepši i jači
  • pospješuje diurezu i lako se probavlja: koristan u situacijama kada je probava teška, kao što je tijekom trudnoće. Nije slučajno što se često priprema i za vrlo malu djecu u obliku dječje hrane
  • alkaliziranje: indiciran za suzbijanje kiselosti želuca, na primjer
  • sprječava nastanak žučnih kamenaca: zahvaljujući prisutnosti netopivih vlakana, proso, kao i sve druge cjelovite žitarice, može spriječiti nastanak žučnih kamenaca
  • energizira: pokazao se kao dobar saveznik u borbi protiv umora, depresije i stanja anemije
  • pomaže u sprječavanju pobačaja: čak i ako ne postoji određena znanstvena osnova, konzumacija prosa tradicionalno se preporučala trudnicama, jer se vjerovalo da ograničava vjerojatnost gubitka djeteta. Sigurno ne boli!

Do danas nisu poznate kontraindikacije za konzumaciju, osim ako osoba razvije preosjetljivost na neku od njegovih komponenti.