Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Prirodne metode

Proljeće je idealno doba za detoksikaciju i pročišćavanje organizma

Autor: Šarlota Brnčić

02.05.2023. 07:30
Proljeće je idealno doba za detoksikaciju i pročišćavanje organizma

Foto: Pixabay

Učinite to uz pomoć laganih biljnih jela i napitaka s blagotvornim učincimaPonekad, osobito na kraju sezone, dobro je posvetiti se razdoblju detoksikacije i pročišćavanja organizma, s posebnim osvrtom na prehranu i dobrobit probavnog sustava.


1. Za jetru


Za pospješivanje rada i pročišćavanja jetre prehranu treba obogatiti gorkim i samoniklim biljem poput maslačka.


Ostale preporučene namirnice su mrkva, celer, cikla i ružmarin. Od začina preporučuju se kurkuma, kumin i curry.
Što se tiče pića, ne preporuča se unos mlijeka, kave i gaziranih pića, koje treba zamijeniti običnom vodom i sokom od jabuke bez konzervansa i dodanih šećera.


2. Za crijeva


Među tvarima za koje se smatra da mogu pomoći crijevima da eliminiraju otpadne tvari i sve štetne bakterije su jabučni ocat, sok aloe vere i probiotički fermenti.


Vjeruje se da klinčići i neke ljekovite biljke kao što je artemisia absinthe mogu stvoriti neprijateljsko okruženje u crijevima prema štetnim bakterijama.


Također je moguće kontaktirati centre specijalizirane za čišćenje debelog crijeva hidroterapijom.


3. Polutekuća dijeta


Polutekuća dijeta koja se provodi na odgovarajući način s namjerom pročišćavanja organizma pod liječničkim nadzorom može uključivati ​​unos svježih voćnih i povrtnih sokova i frapea, juha i pirea od povrća, lanenog ulja, sezama, bučinih sjemenki i obične vode.


4. Teški metali


Ukoliko postoji potreba za detoksikacijom od prekomjernog nakupljanja teških metala u tijelu, uključujući aluminij, živu, kadmij i olovo, bitna pomoć bi mogla doći u odabiru hrane temeljenom na odabiru voća, povrća i žitarica iz organskog i biodinamičkog uzgoja, koji stoga nisu tretirani pesticidima.


Obično se savjetuje izbjegavanje hrane industrijskog podrijetla što je više moguće, s posebnim osvrtom na hranu i piće pakirano u metalnu ambalažu.


5. Samo sirovo


Među raznim prirodnim metodama za pročišćavanje organizma je i ono kratkotrajnog uzimanja isključivo sirove biljne hrane, kako bi se pospješila aktivnost probavnog sustava.


Može uključivati ​​svježe voće i povrće, klice, orašaste plodove i uljarice.


6. Kratki post


Riječ je o programu posta koji se temelji na isključivom unosu voćnih ili povrtnih sokova i smoothieja, a trajanje može varirati od jednog do tri dana.


Moguća su i dulja razdoblja gladovanja, prema vlastitim potrebama i uvijek pod stručnim nadzorom.


Među namirnicama koje se preporučuju za pripremu napitaka mogu biti: jabuke, mrkva, špinat, kruške, kupus, đumbir i zeleno lisnato povrće.


7. Začini


Postoje neki začini i aromatično bilje za koje se vjeruje da mogu pogodovati procesima pročišćavanja tijela.


Mogu se uzimati svakodnevno u malim količinama, osim ako nema posebnih kontraindikacija.


Među njima nalazimo origano, cimet, kumin, đumbir, komorač, crni papar, peršin, ružmarin i kurkumu.