Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Nije preporučljivo

Predugo koristite staru šminku? Nakon ovog teksta, više nećete

Autor: Mija Dropuljić

18.12.2022. 08:14
Predugo koristite staru šminku? Nakon ovog teksta, više nećete

Foto: iStock

Naša omiljena šminka često je vjeran svakodnevni pratilac, ali koliko dugo bismo je zapravo trebali koristiti?Odgovara vam na ton kože? Sviđaju vam se tekstura i dugotrajnost? Nakon beskrajnih pokušaja i pogrešaka, svatko je vjerojatno u nekom trenutku pronašao svoju omiljenu marku šminke koja je postala naš vjerni pratitelj svaki dan.


Uostalom, većini tubica i staklenki treba neko vrijeme da se isprazne. Osim toga, dobra kozmetika često je skupa, zbog čega je nitko ne voli baciti prije nego što se potroši.


Ali koliko dugo trebamo koristiti šminku?
Ne unedogled! Jer malo ljudi zna da i šminka ima rok trajanja. A to nije trik robnih marki kako bi potrošače naveli da kupuju više. Stručnjaci preporučuju da obratite pozornost na datum isteka, inače može loše završiti!


Uobičajena je uporaba proizvoda kojima je istekao rok trajanja.


Uostalom, uvijek se propovijeda da se hrana, na primjer, često tolerira nakon minimalnog roka upotrebe. Šminka ima i rok trajanja, tzv. PNO (period nakon otvaranja).


Njega utvrđuju kozmetički kemičari u laboratoriju tijekom testova stabilnosti i opisuje razdoblje uporabe u kojem se proizvod može čuvati nakon otvaranja.


Na kozmetičkim proizvodima PNO obično možete pronaći na poleđini: mali dizajn staklenke s brojem unutra. Nakon broja slijedi M (mjeseci), koji opisuje rok trajanja.


Prema mišljenju stručnjaka, nakon isteka tog roka postoji rizik da će se sastav proizvoda promijeniti, jer postojanost emulzije nije beskonačna.


To predstavlja povećani rizik od kontaminacije bakterijama ili plijesni. Tekući proizvodi poput pudera mješavina su vode i silikona ili ulja. Kada im istekne rok trajanja, često se može primijetiti promjena u konzistenciji.


Na primjer, može se dogoditi da se ulje i voda odvoje jedno od drugog.


Budući da tekući proizvodi uglavnom sadrže vodu, može doći do razvoja mikroba. Ako se takvi proizvodi ipak nanose, to može dovesti do iritacije ili začepljenja pora što može dovesti do svrbeža ili prištića.


Konkretno, korisnici s već oslabljenom barijerom kože, na primjer zbog suhe, ljuskave ili nadražene kože, imaju veći rizik od infekcije ili iritacije.


U osnovi, dermatolozi preporučuju slušanje naših osjetila.


Proizvodi poput ruža za usne sadrže lipide koji mogu oksidirati, uzrokujući da užegnu i smrde. Maskara je i leglo bakterija jer se koristi vrlo blizu sluznice očiju, a zatim se unosi u vlažnu ambalažu, što pruža savršene uvjete za rast mikroba i može dovesti do infekcija oka.


Prestaru maskaru možete prepoznati i po promijenjenoj teksturi, boji ili mirisu. Stoga je treba zamijeniti barem svakih tri do šest mjeseci.


Na prvi pogled, bacanje šminke ne zvuči osobito ekološki osviješteno, zbog čega se isplati kupovati pametno i kupovati samo najnužnije. 


Ova stara šminka je bezopasna


Ipak, ne treba svaki proizvod šminke baciti nakon isteka roka trajanja. Ruž, bronzer, highlighter ili stara sjenila u prahu mogu se koristiti duže.


Budući da ovi proizvodi obično ne sadrže vodu, vjerojatnost za razvoj mikroba je mala. Također ne sadrže ulja koja bi mogla užegnuti, zbog čega su, prema riječima kozmetičke kemičarke, praškasti proizvodi gotovo nepokvarljivi.


Unatoč tome, trebali biste se pobrinuti da uvijek pravilno zatvorite poklopac i čuvate proizvode u suhom okruženju. Stručnjaci također preporučuju nanošenje čistim četkicama koje se peru jednom tjedno.


Nanošenje proizvoda u prahu prstima može ostaviti prirodna ulja na koži i uzrokovati promjene u boji ili teksturi. Ako jesu, vrijeme je da i njih bacite u smeće.