Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Interesantno

Poznato je da je SOS signal za pomoć, ali znate li što ta skraćenica znači?

Autor: Lucija Sučić

16.02.2023. 07:30
Poznato je da je SOS signal za pomoć, ali znate li što ta skraćenica znači?

Foto: Pexels

Odgovor će vas iznenaditi...Mnogi ljudi misle da je SOS kratica za Save Our Souls (spasite naše duše) ili Save Our Ship (spasite naš brod), no mnogi ostaju iznenađeni na saznanje da ta slova zapravo nisu oznaka za nikakvu kraticu, odnosno, riječ kao takva nema značenje.


Zapravo, radi se o neprekidnom nizu Morseovog koda od tri točke, tri crtice i ponovno tri točke (…—…).


Budući da tri točke tvore slovo S, a tri crtice tvore O u međunarodnoj Morseovoj abecedi, signal je zbog praktičnosti nazvan “SOS”. Ta je veza dovela do toga da slova postanu sama po sebi vizualni signal za pomoć odvojen od Morseove abecede.


Logika iza “SOS-a”
Ako se pitate zašto se uopće počeo koristiti taj određeni niz točaka i crtica, evo odgovora: jer je to bio najbolji način da se posao obavi.


Kad su se bežični radiotelegrafski strojevi po prvi put pojavili na brodovima na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, mornari koji su se našli u opasnosti trebali su efektivan i učinkovit način da privuku pozornost i zatraže pomoć.


To znači da im je bio potreban jedinstveni signal koji bi se prenosio jasno i brzo i koji se ne bi zamijenio za druge signale, jer su tada različite organizacije i zemlje imale vlastite “interne” signale za pomoć.


Postojanje višestrukih signala za pomoć bilo je zbunjujuće i potencijalno opasno, jer je to značilo da je brod koji se našao u nevolji ploveći stranim vodama trebao prvo prevladati jezičnu barijeru s potencijalnim spasiocima.


Zbog ovog, ali i drugih problema koje su predstavljali višestruki signali za pomoć, razne su se zemlje odlučile okupiti i razgovarati o ideji utvrđivanja međunarodnih propisa za radiotelegrafske komunikacije.


Nakon nekoliko godina pregovora i predugačkih prijedloga signala nespretnih za korištenje, 1908. njemački “…—…” odabran je kao međunarodni signal opasnosti.


Prva zabilježena upotreba


Prvi puta kada se “SOS” upotrijebio kao signal za pomoć dogodio se nešto više od godinu dana kasnije, u kolovozu 1909., a poslao ga je brod SS Arapahoe.