Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

TERAPEUTSKA MOĆ

Postoji razlog zbog kojeg ponovno gledate omiljenu seriju, film ili čitate knjigu

Autor: Šarlota Brnčić

12.05.2023. 18:45
Postoji razlog zbog kojeg ponovno gledate omiljenu seriju, film ili čitate knjigu

Foto: PixabayPriznajte koliko je opuštajuće iznova gledati omiljeni film ili TV seriju koju smo toliko voljeli?


Da ne spominjemo da ste si pružili lijepu pauzu da ponovno pročitate tu knjigu koja vam je baš pri srcu.


Ako ste i vi iskusili ovaj osjećaj smirenosti, suprotno ovom uvijek užurbanom i nepredvidivom svijetu, znajte da niste sami.
Zapravo, sve se to temelji na konceptu ponavljanja i na činjenici da saznanje “kako završava” čini da se osjećamo sigurnima, a također je i predmet istraživanja.


Važnost čina “preispitivanja”


Razlog je objasnilo istraživanje Sveučilišta Chicago Press objavljeno u časopisu Journal of Consumer Research.


U praksi, čin “preispitivanja” – koji se također može proširiti, na primjer, na sjedenje uvijek na istom mjestu u restoranu koji vam se posebno sviđa – može učiniti da se osjećamo dobro.


Stoga ne čudi, da se, ako pred televizorom stojimo pred izborom gledanja neke od trenutnih TV serija koje nam preporučuju prijatelji, kolege i rodbina, ipak odlučimo za nešto što smo već gledali i recenzirali.


Ukratko, veliki klasici uvijek pobjeđuju upravo iz psihološkog razloga koji smo gore objasnili.


“Za razliku od motiva preživljavanja koji pokreću evolucijsku psihologiju, otkrili smo da potrošači, koji odluče ponoviti hedonistička iskustva čak i samo jednom, izražavaju i potvrđuju svoje individualno iskustvo i posebno značenje koje ono ima za njih. Na taj je način hedonistička voljna repriza u skladu s etimologijom riječi ponavljanje. Bilo da je regresivan, progresivan, rekonstruktivan, relacijski ili reflektivni, oporavak je molba, oblik aktivnog traženja, način traženja nečega od prošlosti, način postajanja, a ne vraćanja”, zaključili su autori istraživanja, Cristel Antonia Russell i Sidney J. Levy.


Ukratko, dakle, gledanje TV emisije ili filma bezbroj puta tijekom života jedan je od načina da budemo sretni i utješeni.


Ovome je pridodana činjenica da, kako rastemo, razvijamo se i doživljavamo, ono što smo gledali ili čitali kao mladi može poprimiti drugačije značenje i biti protumačeno iz nove perspektive, duboko nas obogaćujući.


I radite li to obično? Dijelite li veliku terapeutsku moć ponovnog gledanja?