
Foto: Pixabay
Slatkastog je okusa i pogodan za pripremu juha i baršunastih umaka
Pastrnjak je gomolj koji se danas malo koristi, ali ima vrlo staro podrijetlo i koristio se u kulinarstvu još u srednjem vijeku, uglavnom u obliku pirea.
Slatkog i cijenjenog okusa, ima i izvrsna nutritivna svojstva, pogledajmo koja su glavna:
- bogat je hranjivim tvarima, uključujući vitamin C, vitamin K, folate, vitamin E i fosfor
- bogat je vlaknima
- ima antioksidativna svojstva
- antikancerogena svojstva
Među zdravstvenim koristima valja istaknuti sljedeće:
- podržava imunološki sustav
- potiče dobrobit crijeva
- suzbija razvoj tumora
- smanjuje rizik od kroničnih bolesti, poput dijabetesa 2, autoimunih ili neurodegenerativnih bolesti
Sirovi pastrnjak ima kiselkast okus, no uglavnom se jede kuhan.
Pastrnjak je nakon kuhanja slatkastog okusa i može se pripremati na sličan način kao krumpir, kao glavno jelo ili kao dodatak.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
PREDSJEDNIK RH
Milanović: Uvjeren sam da će se novi papa zalagati za mir i svakog čovjeka
Svijet
poglavar Katoličke crkve
Lav XIV., prvi papa augustinac i prvi koji je pročitao svoj govor
Zadar
ZASLUŽENA PRIZNANJA
Najboljim medicinskim sestrama i tehničarima “Zadarsko bijelo srce”
Hrvatska
Na X-u
Premijer Plenković čestitao novom papi na izboru
Zadar
MEĐUNARODNA KONFERENCIJA
KAKAV ODGOJ ŽELIMO? “Dinosauri” ne mogu dobro odgajati mlade generacije
Crna Kronika
PRIPAZITE!
‘NE PANIČARITE’ Zadarska policija objavila važan apel: ‘Uglavnom rade u skupinama…’
Zadar
pad školskog aviona
Prije pet godina poginuo je pilot HRZ-a i član Krila Oluje Marko Novković
Zadar
ZABRINUTI GRAĐANIN
‘JEL STVARNO TEŠKO?’ Prijedlog Zadranina izazvao reakcije: ‘Svaki put kad prođem ovuda…’
Crna Kronika
GOTOV OČEVID
Završen očevid nakon sudara jedrilice i broda u Zadarskom kanalu, evo što je utvrđeno
Scena
POPULARNI SHOW