Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Provala za pamćenje

Par provalio u vinski podrum te ukrao 45 butelja u vrijednosti od 1,6 milijuna eura

Autor: Life

09.03.2023. 07:55
Par provalio u vinski podrum te ukrao 45 butelja u vrijednosti od 1,6 milijuna eura

Foto: iStock

Par u Španjolskoj osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu zbog krađe 45 vrijednih boca vinaČuli smo za provale u privatne kuće, luksuzne trgovine, posebice one nakita, u banke i pošte, ali da netko provali u vinski podrum i pri tome ukrade boce u vrijednosti od 1,6 milijuna eura još nismo čuli. Sve dok jedan bračni par u Španjolskoj nije prije godinu i pol provalio u restoran Atrio te ukrao ni manje ni više nego boce vina. 


Kakao Tag24 prenosi, restoran Atrio posjeduje dvije Michelinove zvjezdice, a na vinskoj karti nalaze se samo najprestižnije vinske etikete. U pitanju su toliko skupocjene butelje da vinska karta iznosi 1,6 milijuna eura. 


No, odjednom je osoblje restorana otkrilo da njihovim buteljama nema ni traga ni mirisa. Stručnjaci i osiguranje su procijenili financijsku štetu na 750.000 eur. Iza ove nevjerojatne krađe stoje žena i muškarac. 
Krađa je bila dobro isplanirana. Par je prije akcije minimalno tri puta promatrao situaciju na terenu, da bi se krajem listopada 2021. žena s lažnom švicarskom putovnicom prijavila u hotel. Kasnije joj se nenajavljeno priključio muškarac za večeru od 14 sljedova u hotelu restorana. Nakon toga je par uživao u vođenju kroz vinski podrum da bi muškarac nakon toga nestao u sobi žene. 


U dva ujutro je krenula akcija. Par je jedinog radnika za recepcijom zamolio da im sredi obrok u sobu. Dok im je radnik u kuhinji slagao salatu, par je otišao u vinski podrum gdje je napunio jedan ruksak i dva kofera skupim buteljama vina. Kako im se ništa ne bi dogodilo i kako se ne bi boce čule, par ih je umotao u ručnike. U pet ujutro su se odjavili iz hotela i pobjegli sa svojim skupim plijenom.


Sud je na kraju muškarcu dodijelio četiri i pol godine zatvorena, a žena četiri, uz isplatu odštete u vrijednosti od 753.454 eur.