Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

Objašnjava profesor stomatologije

Ovo su tri glavna uzroka zašto nam zubi gube bjelinu

Autor: Hina

12.02.2023. 09:29
Ovo su tri glavna uzroka zašto nam zubi gube bjelinu

Foto: iStockZubi s vremenom mijenjaju boju i normalno je da s godinama gube bjelinu, a kava, čaj, crno vino i pušenje najčešći su uzroci diskoloracije.


Zubna caklina sadrži mnogo vode i minerala što čini zube propusnima na sve tvari koji mogu izazvati gubitak boje, objašnjava Christoph Benz, profesor stomatologije iz Njemačke.


Crno vino, kava, čaj i pušenje najčešći su uzroci diskoloracije (promjene boje) zuba, no ta pojava može biti i  posljedica nekih bolesti i lijekova.
Nadalje, boja zubi mijenja se s godinama.


Pod caklinom zuba leži dentin koji s vremenom požuti ili posivi u nekih ljudi, a to znači da je njihova prirodna boja genski određena i ne može se promijeniti.


Za ljude koji se ne mogu odreći kave, crnog vina ili drugih stimulansa koji ostavljaju mrlje, najbolji savjet je da redovito peru zube.


Pod redovitim pranjem smatra se pranje četkicom dva do tri puta na dan kako bi se uklonio zubni plak, savjetuje stručnjak za higijenu Dirk Kropp.


“To možda zvuči sasvim obično, ali istina je da mnogo pomaže”, rekao je.


Osim redovite njege, trebalo bi redovito odlaziti stomatologu koji će očistiti zubni kamenac. Ipak, s tim postupkom ne treba pretjerivati jer naštetiti zubima.


“Ne bih savjetovao ljudima da nakon svake čaše vina požure oprati zube”, kaže Benz.