Foto: Pexels
Otkrijmo što se događa kada ga pretjerano konzumiramo
Šećer je tvar koja piće i raznu hranu čini ugodnima, ali dugoročno može imati negativne učinke na naše tijelo.
Jeste li znali da nam tijelo šalje signale u slučaju prekomjernog unosa šećera?
Da, jer prevelike količine ove tvari mogu uzrokovati probleme našem tijelu, a ne samo da se možete udebljati već može dovesti i do pojave akni ili kardiovaskularnih problema.
Ne zaboravite da postoje mnoge namirnice u kojima se skriva šećer, a koje konzumiramo svaki dan, a da toga nismo svjesni.
Doznajmo zajedno koji su najčešći tjelesni signali koji se javljaju kada unesete previše šećera:
1. Pojava akni
Previše šećera može potaknuti stvaranje akni na koži zbog prekomjernog lučenja androgena.
Prevelika konzumacija ove tvari može doprinijeti neravnoteži ženskih hormona i posljedično uzrokovati pojavu akni.
Šećer, koji ima moć upale, također može uzrokovati dugotrajna oštećenja kože, što dovodi do pojave bora i preranog starenja.
2. Umor
Kada jedete previše šećera, možete se osjećati umorno i iscrpljeno jer to može sniziti razinu energije u tijelu budući da hrana s visokim udjelom šećera ima manjak drugih važnih nutrijenata.
Također, važno je zapamtiti da je glukoza ključna za proizvodnju energije u cijelom tijelu, ali razine moraju biti u ravnoteži.
Jedući previše šećera, s druge strane, doživljavamo takozvane vrhunce i posljedične padove zbog kojih se osjećamo izrazito umorno i iscrpljeno.
3. Visoki tlak
Dugotrajna konzumacija hrane s visokim udjelom šećera može dovesti do povećanja krvnog tlaka, što može povećati rizik od visokog krvnog tlaka.
4. Dobitak na težini
Konzumiranje hrane s visokim udjelom šećera tijekom duljeg vremenskog razdoblja može dovesti do povećanja tjelesne težine, osobito ako vodite sjedilački način života.
Naime, šećer se u obliku masnoće taloži na područjima poput trbuha, gdje nas, između ostalog, nakupljanje masnoća izlaže većem riziku od pojave raznih bolesti.
5. Loše raspoloženje
Činit će se čudnim, ali višak šećera ne popravlja raspoloženje, naprotiv, djeluje negativno, čineći vas potištenim i neraspoloženim.
Razlog? Dugotrajnom konzumacijom hrane i pića s dodatkom šećera dolazi do porasta razine glukoze u krvi, što šalje signal gušterači koja potiče stvaranje inzulina koji ima zadaću snižavanja šećera u krvi.
Samo stalni porasti i padovi razine glukoze mogu uzrokovati promjene raspoloženja i učiniti da se osjećate tužno.
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
VIKEND U PROMETU
Na čvoru Posedarje stranac vozio u zabranjenom smjeru, kažnjen je
Hrvatska
u posjetu petrinji
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
Zadar
OBAVIJEST
VAŽNA OBAVIJEST Evo kada će se privremeno zatvoriti parking sjever ŠC Višnjik
Ostali sportovi
ČUVENI KLUB
ZLATNA VREMENA Radomir Paštrović o MNK INA: ‘Bili smo čudo od kluba, imamo više od 30 trofeja’
Hrvatska
NEMILE SCENE
Poznati riječki odvjetnik prijetio kolegici na sudskom hodniku: “Da ti opalim šamar?”
Crna Kronika
MAKARSKA
Preminula starija žena, policije privela 40-godišnaka koji ju je gurnuo
Zadar
NAŠ ZADAR
Popularna zadarska stranica oduševila snimkom s vjenčanja: ‘Ne bude li mi ovakav pir, neću se udavat’
Zadar
Fra Andrija Bilokapić
Dobitnik županijske Nagrade za životno djelo: ‘Abortus, transrodnost, eutanazija, sve su to bolesti našega društva’
Crna Kronika
Osuđen je
Pijan vrijeđao suprugu, a kasnije tvrdio: “Rekla mi je da imam malo spolovilo i da sam – kit!”
Zadar
KUPNJA NEDJELJOM