Utorak, 20. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Oralna higijena

Ovo je najbolje vrijeme za pranje zubi. I ne, nije nakon doručka!

Autor: Sanda Milinković

23.01.2023. 07:27
Ovo je najbolje vrijeme za pranje zubi. I ne, nije nakon doručka!

Foto: iStock

Znanstvenici kažu da se tijekom spavanja u ustima nakupljaju bakterije koje se umnožavaju.Ljudi imaju različita mišljenja na svaku temu koja postoji, a jedna od njih tiče se teorije o tome kada je najbolje oprati zube. Jedna skupina tvrdi da je idealno vrijeme ono poslije doručka, dok druga tvrdi da je idealno ono prije doručka.


I što je točno?


Za većinu, pranje zubi u isto vrijeme svakoga dana čini se kao najbolji način za uspostavljanje redovite navike. Pranje zubi svakog jutra te pranje zubi prije spavanja, čini se kao najčešći raspored.
Stručnjaci tvrde da pranje zubi prije doručka najviše jača zubnu caklinu i poboljšava općenitu higijenu. Unatoč tome što malo tko želi okus paste za zube uz doručak, možda bi bilo najbolje da ipak ustalite ovu naviku jer se pokazuje najboljom.


Znanstvenici kažu da se tijekom spavanja u ustima nakupljaju bakterije koje se umnožavaju. Zato se možda budite s neobični okusom u ustima te lošim zadahom.


Temeljitim pranjem zubi ujutro odmah uklanjate bakterije i stavljate sloj zaštite na caklinu koja služi kao obrambena barijera protiv kiseline. Kada konzumirate nešto s kiselinom, poput kave, tosta ili citrusnih napitaka rano ujutro, trebali bi se suzdržati od pranja zubi barem trideset minuta nakon takvog obroka.


Neki stručnjaci savjetuju čekanje i do sat vremena nakon doručka zbog izbjegavanja negativnih posljedica.


Pranje zubi prije doručka, pomaže i stimulaciji produkcije sline koja će se povećati već pet minuta nakon pranja zubi.


Zaključno, činjenica je da mnogi zube niti ne peru pravilno. Ako ih želite potpuno zaštiti, perite ih odmah nakon buđenja, a ne nakon doručka, preporučuje Boldsky.