Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Dvije šalice

Ovaj napitak pomaže u sagorijevanju masti... dok spavate!

Autor: Šarlota Brnčić

16.12.2022. 08:04
Ovaj napitak pomaže u sagorijevanju masti... dok spavate!

Foto: Pexels

Oolong čaj ima sposobnost razgradnje masti čak i dok spavate i bez utjecaja na vaš sanJapanski istraživački tim otkrio je da ispijanje dvije šalice dnevno određenog čaja može pomoći u sagorijevanju masti dok spavate.


U pitanju je oolong čaj, popularan i rasprostranjen prije svega u Kini i Tajvanu.


Znanstvenici sa Sveučilišta Tsukuba u Japanu uzeli su kao testnu skupinu nepretile muške dobrovoljce koji su tijekom svake 14-dnevne sesije konzumirali oolong čaj, kofein ili placebo za doručak i ručak.
Tako se pokazalo da oolong čaj i kofein povećavaju razgradnju masti za oko 20% kod zdravih dobrovoljaca u usporedbi s placebom, ali oolong čaj, za razliku od kofeina, potiče oksidaciju masti bez ometanja sna.


Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu Nutrients, pokazuju u praksi da i oolong čaj i čisti kofein doprinose sagorijevanju masnoća, ali, iznenađujuće, oolong čaj je nastavio imati ovaj učinak čak i dok su sudionici spavali.


Iako svi čajevi potječu od iste biljke, stupanj oksidacije definira određenu vrstu. Na primjer, zeleni čaj nije oksidiran i ima blag okus, dok prepoznatljiva boja crnog čaja dolazi od potpune oksidacije.


Oolong čaj, budući da je djelomično oksidiran, pokazuje karakteristike i zelenog i crnog čaja.


Kao i svi čajevi, oolong također sadrži kofein, koji utječe na energetski metabolizam tako što ubrzava rad srca.


U isto vrijeme, unatoč tome što sadrži kofein, ovaj čaj ne utječe na sposobnost brzog utonuća u san i spavanje općenito.


Znanstvenici sada pokušavaju utvrditi pretvaraju li se učinci koje su primijetili u stvarni gubitak tjelesne masti tijekom duljeg razdoblja.


“Nadalje, želimo testirati oolong čaj bez kofeina kako bismo bolje razlikovali učinke kofeina od ostalih komponenti čaja, što će nam pomoći da shvatimo kako točno oolong pomaže u razgradnji masti“, zaključio je profesor Kumpei Tokuyama, glavni autor istraživanja.