Subota, 13. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Kognicija

Otkrili smo zašto mačke uvijek znaju u kojoj smo sobi, čak i ako nas ne vide

Autor: Šarlota Brnčić

30.01.2023. 07:25
Otkrili smo zašto mačke uvijek znaju u kojoj smo sobi, čak i ako nas ne vide

Foto: Pexels

Jednostavno, paze na svaki naš korakČak i ako se čini da se drži povučeno i ne mari previše za ono što se događa u okolini oko nje, mačka je vrlo pozorna na svaki naš pokret, a samo sluhom može razaznati u kojoj se sobi u kući nalazimo osluškujući  našu buku i kontekstualizirajući je u “mentalnu mapu” prostora.


To je ono što je proizašlo iz novog istraživanja provedenog na mačkama, za koje se pokazalo da imaju ono što znanstvenici zovu socio-prostorna kognicija.


U praksi, stanje u kojem životinje drže mentalne obrasce položaja u prostoru drugih članova grupe, čak i ako ih ne možete vidjeti.
Nije jasno kako je ta sposobnost toliko razvijena kod mačaka i zato je, kako bi pokušali razumjeti nešto više, tim japanskih istraživača sa Sveučilišta u Kyotu proveo zgodni eksperiment koji je uključivao neke domaće mačke.


Životinje su smještene u poznatu sobu u društvu Bluetooth repetitora, dok je drugi repetitor postavljen izvan sobe.


Nakon toga, istraživači su upotrijebili neke kombinacije mjesta i zvuka kako bi testirali socio-prostorne sposobnosti mačaka: na primjer, jedan od repetitora odašiljao je snimku glasa vlasnika mačke, a nekoliko sekundi kasnije drugi repetitor koji se nalazio negdje drugdje učinio je isto.


“Promatrani rezultati pokazali su da su mačke bile iznenađene kad su čule ljudski glas na neočekivanom mjestu, kao da je vlasnik “teleportiran” – objašnjavaju istraživači.


Zanimljivo je i da mačke nisu tako reagirale ako su iz repetitora dopirali neki drugi zvukovi osim glasa vlasnika.


Ovi rezultati upućuju na to da mačka ima mentalnu reprezentaciju vlasnikove lokacije, čak i ako je ne vidi, čime pokazuje da ima socio-prostornu kogniciju.


Prema riječima istraživača, iz testova nije jasno proizašlo jesu li mačke bile iznenađene vlasnikovom prisutnošću na neočekivanom mjestu, odnosno njegovom odsutnošću na očekivanom mjestu – zbog čega su već u planu daljnja istraživanja na tu temu, koja može bolje pokazati kako to funkcionira s umnim mapama i prostornom svjesnošću mačaka.