Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Pitanje čitatelja

Odgovaramo na upit čitatelja: kako zaštititi bugenviliju od mraza?

Autor: Jelena Sedlak

17.12.2022. 07:53
Odgovaramo na upit čitatelja: kako zaštititi bugenviliju od mraza?

Bugenvilija je biljka tropskih predjela, što znači da ne podnosi preniske temperatureKako zaštititi bugenviliju od mraza, pita Marinka Ilić iz Primorsko- goranske županije.


Bugenvilija je biljka tropskih predjela Brazila, Perua i Argentine, pa ne podnosi preniske temperature i zimi se mora unijeti u zatvoreni prostor, na mjesto bez mraza, ili zaštititi ako je posađena u vrtu.


U toplijim predjelima, kao što su naši otoci, primjerice Lošinj, gdje smo obilazeći vrtove ljetos vidjeli prekrasne primjerke na otvorenom, bugenvilije ni zimi ne trebaju nikakvu zaštitu. Zahvaljujući njima i mediteranskoj klimi koja im odgovara, naši otoci izgledaju kao da su u stalnom blagdanskom raspoloženju.
Bugenvilije tek kratko podnose temperaturu blizu točke smrzavanja, pa čak i jedna noć s ledenim temperaturama može smrznuti biljke, no do vremena prije unošenja u zatvoreni prostor biljku treba pripremiti za mirovanje polaganim smanjivanjem zalijevanja. Jednom kada biljku prenesemo na zaštićeno mjesto, moramo paziti da joj se korijen nikada ne osuši u potpunosti.


Ako ste svoju bugenviliju uzgajali na otvorenom, priprema za prezimljavanje bit će malo složenija. Najprije blagovremeno, što znači sada, biljku izvadite iz zemlje, pa joj zaštitite korijene, jer su vrlo osjetljivi, i prebacite je u veću posudu na čije ste dno dodali drenažu. Posuda bi trebala biti dovoljno velika da se korijenje raširi.


Svojoj biljci preko zime svakako osigurajte dovoljno svjetla i svježu prostoriju, ali u kojoj neće biti mraza. Staklenik ili zimski vrt idealna su mjesta za prezimljavanje. Bugenvilija će najbolje prezimiti na temperaturi do oko 10 stupnjeva, najbolje na 3-5 stupnjeva, koja će pojačati stvaranje cvjetnih pupova, no toplije od 15 stupnjeva bilo bi joj previše.


Ako lišće vaše bugenvilije u početku počne venuti i otpadati, odrežite ga i nemojte se previše brinuti jer je to tek znak prilagođavanja novim uvjetima. Ova penjačica dobro reagira i na jače orezivanje, pa se može dosta smanjiti prije hibernacije, čak i na polovicu. Budući da se cvjetovi formiraju samo na kratkim izbojcima, mlade izbojke također treba orezati.


Ukoliko je vaša bugenvilija već izgubila listove prije unošenja, može prezimiti i u mračnoj prostoriji. Inače bugenvilija ne voli sjenovito mjesto, pa slabije cvjeta i cvjetovi su joj manje obojeni. Najbolje ju je posaditi na sunčanoj strani, zaštićenoj od vjetra, pogotovo bure. Ako je posađena u žardinjeri, najbolje je da joj je korijen u sjeni, a kruna na suncu.


U vrt je možete ponovo prenijeti od ožujka nadalje. Vadite li je iz kontejnera i presađujete li je u rupu u zemlji, posadite je tako da bude 10-20 cm dublje od razine na kojoj je bila prije. Tako će i u slučaju jačeg mraza moći ponovo pokrenuti vegetaciju jer joj dublje posađen korijen ima vrlo jaku izbojnu moć.


Ako u proljeće presađujete bugenviliju u veću posudu, možete joj skratiti korijenovu balu za trećinu i ne rastresajući vratiti u istu posudu, ali s novom zemljom. Ponovo ćete je trebati presaditi tek za 2-3 godine. No, u tom slučaju i kada biljka miruje na hladnom mjestu, a rezali ste joj korijen, ne pretjerujte s velikim zalijevanjem.