Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Dezinficirajte i smirite

Od zelenog čaja do kokosovog ulja - prirodne metode koje pomažu kod krvarenja desni

Autor: Šarlota Brnčić

28.11.2022. 07:12
Od zelenog čaja do kokosovog ulja - prirodne metode koje pomažu kod krvarenja desni

Foto: Foto Pexels

Poremećaj koji se često susreće, a koji je posebno vidljiv prilikom pranja zubaKljučna stvar za sprječavanje krvarenja desni je svakodnevno i najbolje što možete brinuti o svojoj oralnoj higijeni korištenjem četkice za zube s mekim vlaknima (nježnija za upaljene desni) te zubnog konca za čišćenje zuba nakon svakog obroka.


Također je važno javiti se stomatologu radi čišćenja zubi svakih šest mjeseci ili prema potrebama vaše usne šupljine.


No, možete isprobati i prirodne metode za zaustavljanje problema krvarenja desni:


1. Voda i sol
Krvarenje iz desni može se nekoliko puta dnevno smiriti ispiranjem toplom slanom vodom, korisnim sustavom za dezinfekciju i ublažavanje upale.


Možete stoga dodati pola žličice soli u čašu tople vode i ispirati usta nekoliko sekundi, tri ili četiri puta dnevno.


2. Povećajte unos vitamina C i K


Konzumiranje hrane bogate vitaminom C može ojačati imunološki sustav i pomoći u borbi protiv infekcija desni koje uzrokuju krvarenje.


Zeleno svjetlo stoga većoj konzumaciji naranči, kivija, mrkve, crvene paprike i svih ostalih namirnica bogatih vitaminom C.


Uzimanje dodatka vitamina K, koji pomaže zgrušavanju krvi, također može ublažiti problem krvarenja desni. Međutim, mora se dogovoriti s liječnikom procjenom općeg zdravstvenog stanja.


U međuvremenu možete povećati unos namirnica koje sadrže ovaj vitamin poput špinata, kelja i senfa.


3. Pijte zeleni čaj


Svakodnevno ispijanje zelenog čaja može pomoći kod paradentoze i krvarenja desni. Ovaj napitak sadrži katehin, prirodni antioksidans koji može smanjiti upalni odgovor tijela na bakterije u ustima.


Istraživanje na uzorku od 940 muškaraca analiziralo je učinkovitost zelenog čaja na poboljšanje zdravlja desni ispitivanjem dubine parodontnog džepa sudionika prije i nakon ispijanja zelenog čaja, kao i svaki gubitak tkiva desni i učestalost krvarenja.


Na temelju nalaza, istraživači su zaključili da što više zelenog čaja pijete, to je bolje vaše parodontno zdravlje. Stoga se preporučuje da pijete 3 ili 4 šalice ovog čaja svaki dan.


4. Kokosovo ulje


Kokosovo ulje, sa svojim prirodnim ljekovitim svojstvima, dobra je opcija za liječenje krvarenja desni.


Protuupalna priroda ovog lijeka može smanjiti iritaciju desni, dok njegova antimikrobna svojstva mogu pomoći u borbi protiv plaka.


Jedna žlica kokosovog ulja koje se topi u ustima može se koristiti za ispiranje 10-15 minuta jednom dnevno.


5. Eterično ulje klinčića


Na žlicu kokosovog ulja možete dodati 2 kapi ulja klinčića. Sadržaj fenolnih spojeva poput eugenola daje ovom prirodnom lijeku protuupalna i antibakterijska svojstva.


Osim toga, klinčići su i prirodno sredstvo protiv bolova. Sve vrlo korisne značajke u liječenju krvarenja desni i gingivitisa.


6. Aloe vera


Za smirivanje upaljenih i krvarećih desni možete koristiti i 100% čisti gel aloe vere koji laganom masažom nanosite izravno na područja zahvaćena problemom.


Ostavite da djeluje oko pola sata prije ispiranja.