Foto: Pixabay
Također ima mnoga blagotvorna djelovanja na vaš organizam
Luk je neprikosnovena i nezamjenjiva zvijezda naše tradicionalne kuhinje i mnogih recepata: od pirjanog povrća do umaka, od juha do izvrsnih priloga, ali ima i važan utjecaj na zdravlje.
Prije svega, važno je znati da ovo povrće sadrži vrlo malo kalorija (samo 26 kcal na 100 g proizvoda).
Promotrimo li zatim ostale nutritivne vrijednosti luka, otkrivamo da u 100 g jestivog proizvoda ima 5,7 grama ugljikohidrata, 1 gram vlakana, 140 mg kalija, 1,5 mg magnezija, 3 mg vitamina A i 5 mg vitamina C.
I onda ima puno vode u luku: od 100 grama, 92 su tekućine koje pogoduju diurezi i eliminaciji otpada.
Antibakterijska i antibiotska hrana
Jedenje luka znači unos snažnog prirodnog antibakterijskog sredstva u tijelo.
Zahvaljujući sumporu i kvercetinu koje sadrži, ovo povrće djeluje suprotno od rasta štetnih mikroorganizama, poput bakterija i kvasaca.
Zbog toga je vrlo koristan u liječenju upale dišnih putova i gripe općenito.
Drži šećer u krvi na niskom nivou
Prema nekoliko istraživanja, luk je povrće koje može sniziti razinu šećera u krvi, čime uspijeva držati šećer u krvi pod kontrolom.
Kako mu to uspijeva? Neki od njegovih spojeva djeluju na sličan način kao inzulin, čime djeluju antidijabetički.
Luk i respiratorni problemi
Luk pomaže u smanjenju respiratornih problema zahvaljujući sadržaju vitamina A i C koji povećavaju imunološki odgovor organizma.
Konkretno, njegov sok je fantastičan ekspektorans i mukolitik, savršen za umirivanje kašlja, ublažavanje promuklosti i liječenje prehlade, sluzi i bronhitisa.
Dodate li soku od luka malo meda dobit ćete prirodni lijek protiv bolesti dišnog sustava tipičnih za zimsko doba.
Obilje flavonoida
Flavonoidi su prirodni antioksidansi kojima luk posebno obiluje. U luku su jako zastupljene dvije podskupine flavonoida.
Smatra se da biljni antioksidansi imaju zaštitnu ulogu kod ljudi protiv kroničnih degenerativnih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, rak i starenje.
Nadalje, spojevi sumpora sadržani u luku mogli bi imati moguće inhibitorne učinke na početak karcinogeneze zahvaljujući negativnoj modulaciji nekih enzima uključenih u metabolizam kancerogenih tvari.
najnovije
najčitanije
Županija
OKUS OTOKA
PAG NA MENIJU: Nagrađeno autohtono u prezentaciji idealne gastro-turističke destinacije
Hrvatska
DEBLJE BUŠTE
Evo koliko su povećane plaće u turizmu uoči sezone. Hoće li to biti dovoljno?
Crna Kronika
PU ZADARSKA
UHVAĆEN PIJAN ZA VOLANOM S preko 2.50 promila u krvi vozio po Zadru, uhićen je
Zadar
BOKANJAC
ĐIR PO KVARTU (10) Bokanjac, selo na kraju grada: ‘Nitko ne vodi o nama računa, zatrpat će nas smećem…’
Zadar
DHMZ
Danas promjenjivo oblačno, mjestimice s kišom
Županija
TRAGEDIJA U MORU
Đani Iglić o stradalom roniocu: ‘Bio je veliki profesionalac koji je znao sva pravila ronjenja’
Zadar
PU ZADARSKA
Zbog utrke u nedjelju pojačan promet i gužve, policija uputila preporuku vozačima
Nogomet
UGODNO IZNENAĐENJE
Delegacija srpskog nogometnog saveza posjetila Josipa Skoblara u Privlaci: ‘Ove fotografije oživljavaju sjećanja’
Zadar
SANACIJA KROŠNJI
Od ponedjeljka se zbog radova privremeno zatvara ova ulica u Zadru
Zadar & Županija
TOČKA NA I