Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Fitoterapeutski lijek

Neven: izvanredni žuto-narančasti cvijet saveznik kože i šire...

Autor: Šarlota Brnčić

22.04.2023. 08:31
Neven: izvanredni žuto-narančasti cvijet saveznik kože i šire...

Foto: Pixabay

Još od rimskog doba poznat je po svojim ljekovitim svojstvimaČini se da zahvaljujući istraživanjima opatice/botaničarke Hildegarde od Bingera danas znamo za brojna terapeutska svojstva ove izvanredne biljke i možemo je koristiti kao fitoterapeutski lijek za razne probleme.


Neven je, zahvaljujući svojim protuupalnim, ljekovitim i antiseptičkim svojstvima, jedan od najboljih prirodnih lijekova za sve što je povezano s kožom, bilo da se radi o ubodima insekata, ožiljcima, žuljevima, ozeblinama, opeklinama, aknama, malim ranicama, upalama itd.


U tim slučajevima očito se koristi izvana, a na tržištu postoje razne masti ili kreme od nevena koje se nanose na zahvaćeno područje nekoliko puta dnevno.
No, za izradu obloga možete koristiti i matičnu tinkturu nevena razrijeđenu u vodi, uvarak od suhih cvjetova ili nevenovo ulje.


Ako prvi put koristite ovu biljku, važno je da budete oprezni i da prvo isprobate na suhom i zdravom dijelu kože kako biste bili sigurni da ne izaziva alergijske reakcije.


Neven (čiji se cvjetni vrhovi koriste u fitoterapiji) može se koristiti i interno, primjerice za ublažavanje menstrualnih bolova i osiguravanje dobrog protoka krvi ako je ciklus oskudan ili ga, naprotiv, smanjuje ako je preobilan.


Ova biljka, naime, može djelovati kao pravi regulator, također stimulira jetru i pospješuje protok žuči te je odličan saveznik za one koji imaju želučane probleme, gingivitis i čireve u ustima.


Ukratko, neven se može koristiti za:


  • Svi kožni problemi (vanjska uporaba – oblozi s matičnom tinkturom, kreme ili masti)
  • Gingivitis, afte i čirevi u ustima (može se ispirati vodom i nevenom)
  • Menstrualni poremećaji (unutarnja primjena)
  • Otežana probava, kolitis, gastritis (unutarnja upotreba, uvarci ili biljni čajevi s cvjetovima nevena izvrsni su u ovom slučaju)
  • Problemi s jetrom (unutarnja uporaba)
  • Pelenski osip (vanjska uporaba – posebne kreme, nevenovo ulje ili oblozi od razrijeđene matične tinkture)
  • Za dezinfekciju pupkovine novorođenčadi (koristiti razrijeđenu matičnu tinkturu – vanjska uporaba)
  • Kao sredstvo za ispiranje rodnice zajedno s propolisom, bancha čajem i morskom soli (vanjska uporaba)
  • Kao intimno sredstvo za čišćenje, idealno i nakon poroda (vanjska uporaba)