Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Poznat od drevnih vremena

Nekoliko dobrih razloga zašto je zdravo jesti badem

Autor: Hina

17.01.2024. 07:40
Nekoliko dobrih razloga zašto je zdravo jesti badem

Foto: Pexels

Osim što je ukusan, badem pripada skupini zdravih namirnica koje štite naš organizam, a bademovo ulje posebno je cijenjen sastojak kozmetičkih proizvoda.



Naime, karakterističan miris badema potječe od inače vrlo otrovnog spoja vodikova cijanida koji enzimski nastaje iz amigdalina i prunasina. Gorki badem sadrži mnogo veću razinu i zato se u prehrani uglavnom koriste slatki bademi koji sadrže posve bezopasnu količinu tih spojeva. Slatki badem posebno je popularan u predblagdansko vrijeme. Bez njega su mnoge slastice gotovo nezamislive.


Poznat još od drevnih vremena


To je srednje visoko drvo koje može narasti četiri do sedam metara, a plod je duguljasta, jajolika, blago plosnata koštica. Badem cvate od veljače do travnja dok se ne počnu razvijati listovi, a prirodno stanište mu je Mediteran. Također, ubraja se među najstarije uzgajane biljke.


Slatka koštica badema koja se uglavnom i koristi za jelo, sadrži veliku količinu proteina (20%), 25% ugljikohidrata i čak 50% biljnog ulja. Ipak, bez obzira na visok udio masti, pripada u skupinu zdravih namirnica zbog visokog udjela vlakana, vitamina E i zdravih ugljikohidrata.




Vitamin E poznat je po svom antioksidativnom djelovanju, sprječava začepljenost krvnih žila, čime štiti od infarkta srca i moždanog udara. Taj vitamin podiže obrambeni prag organizma i ne dopušta raznim mikroorganizmima i virusima da značajnije djeluju na naše zdravlje. Posebno su dobri rezultati vitamina E uočeni kod osoba starijih od 60 godina.


Pažljivo čuvati ulje od svjetlosti


Osim samog ploda, u širokoj je uporabi i bademovo ulje, koje je jedno od najpoznatijih i najprimjenjivanijih ulja u farmaciji. Osjetljivo je na svjetlo pa ga treba čuvati u punoj posudi i zaštićeno od svjetlosti.


Neizostavan sastojak kozmetike, ali i farmacije


Bademovo ulje ne koristi se samo u kozmetici, već je i aktivna i pomoćna tvar u farmaceutskoj industriji. Također, bademovo ulje je među najskupljima i to zato što je osobito cijenjeno u kozmetici. Djeluje emolijentno, odnosno omekšava kožu.


Ulje badema može se dobiti iz gorkih i slatkih badema. Hladno prešano ulje slatkog badema ima samo blagi miris badema, a hladno prešano ulje gorkog badema ima iznimno snažan miris cijanida. Smatra se izvrsnim za gotovo sve tipove kože, a posebice je popularno u dječjoj kozmetici.


No, izvanredno je i za njegu zrele kože. Upotrebljava se u uljnim proizvodima za čišćenje lica. Neutralnog je mirisa pa se od njega prave i macerati, kada se želi istaknuti miris biljke koja se u bademovu ulju macerira. Zaista, bademovo ulje ima brojne blagodati te ga sa sigurnošću možemo preporučiti za primjenu u širokom spektru.