Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Neodoljive riđe

Narančaste (ginger) mačke su stvarno posebne (i znanost to kaže)

Autor: Šarlota Brnčić

14.12.2022. 08:12
Narančaste (ginger) mačke su stvarno posebne (i znanost to kaže)

Foto: Pexels

Znanstvena istraživanja i podaci sugeriraju da su narančaste mačke u prednostiOd Garfielda do mačka iz Doručka kod Tiffanyja: riđe mačke vrlo su popularne na sceni i šire.


Jedinstvene, a tako različite, ove mačke bile bi među najdruželjubivijima i najvećim avanturistima, a to ne kažu samo njihovi vlasnici, već i brojna istraživanja.


Znanstveno istraživanje objavljeno u časopisu Anthrozoös, na primjer, analiziralo je kako boja mačje dlake može utjecati na našu percepciju i učiniti da mačka u našim očima izgleda poslušnije, distanciranije ili čak tvrdoglavije od druge.
Istraživači su objavili anonimnu anketu, tražeći od korisnika weba da promatraju mačke s pet različitih boja (narančasta, dvobojna, trobojna, bijela, crna) i da procijene njihov karakter, odabirući jedan od ovih pridjeva: aktivna, samostalna, odvažna, mirna, prijateljski nastrojena, tolerantna, netolerantna, sramežljiva, tvrdoglava i podobna dresuri.


Istraživanje je pokazalo da bi najljubaznije i najljepše mačke bile riđe ili narančaste.


Gary Weitzmann, glavni veterinar San Diego Humane Society, također vjeruje da je osobnost mačaka povezana s bojom njihovog krzna.


U intervjuu, veterinar je objasnio da su narančaste mačke najdruštvenije.


Znanstvenici su također primijetili da su se narančaste mačke malo razlikovale po veličini od svojih prijatelja druge boje, čak i s obzirom na tjelesnu težinu.


Iako nije primjetna razlika, riđe mačke bile bi veće.


Tu je još jedan element koji ove mačke čini uistinu posebnima. Općenito, narančaste mačke su pretežno mužjaci.


Kako to? Sve je u genetici. Gen koji kodira narančastu dlaku nalazi se na kromosomu X.


Ženke imaju dva kromosoma X, a mužjaci jedan kromosom X i jedan kromosom Y. Svaki mačić nasljeđuje jedan par kromosoma, X od majke, X ili Y od oca.


Dok će narančasta ženka mačke morati naslijediti oba narančasta X gena, po jedan od svakog roditelja, riđi muški mačak i dalje će naslijediti narančasti X gen od svoje majke.


Mačje društvo u kojem dominiraju riđi mužjaci!