Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kyawthuite

Najusamljenijem dragom kamenu na svijetu nemoguće je odrediti cijenu

Autor: Lucija Sučić

17.02.2023. 07:41
Najusamljenijem dragom kamenu na svijetu nemoguće je odrediti cijenu

Foto: iStock

Na svijetu postoji samo jedan veoma mali uzorak, koji teži svega 0,3 gramaPostoji oko 6000 minerala priznatih od strane Međunarodne mineraloške udruge, i dok su mnogi od njih klasificirani kao “rijetki”, nijedan od njih u tom pogledu ne parira kyawthuitu, koji je nazvan po dr. Kyawu Thuu, burmanskom mineralogu, petrologu i gemologu.


Ovaj nevjerojatno rijedak mineral otkrili su lovci na safir u koritu potoka u mjanmarskoj regiji Mogok, a priznalo ga je Međunarodno mineraloško društvo 2015.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Sinto (@sintostones)


Otkriće najrjeđeg minerala na svijetu donekle je bila sreća. Lovci na rubine koji su ga pronašli nisu bili svjesni kakvog su se blaga dočepali pa su ga stavili na prodaju na tržnici, no dr. Kyaw Thu, koji je redovito posjećivao općinu Mogok, poznatu i kao mijanmarska Zemlja rubina, primijetio je da ima nečeg posebnog u sićušnom dragulju.
Jedini dosad otkriveni uzorak teži samo 1,61 karata (0,3 grama) i čuva se u Prirodoslovnom muzeju u Los Angelesu.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli ꙮ (@kataskion)


“Proučavajući teren i često kupujući kamenje na tržištu Khanae, mogao sam zaključiti da je ovaj kamen pomalo čudan i kupio sam ga”, rekao je dr. Kyaw Thu, kako prenosi Oddity Central. “Onda, kad sam stigao u Yangon, ispitao sam ga i utvrdio da nije poput ikojeg drugog dragog kamena koji smo ikada pronašli”.


Ako se pitate koliko košta ovaj maleni i nadasve jedinstveni dragulj, odgovor će vas možda razočarati, jer na to je gotovo nemoguće odgovoriti, zato što jedini komad kyawthuita na svijetu nije na prodaju!