Srijeda, 28. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Mentalno zdravlje

Najbolje oružje protiv stresa nećete naći u ljekarni, već u smočnici

Autor: Šarlota Brnčić

06.11.2022. 09:34
Najbolje oružje protiv stresa nećete naći u ljekarni, već u smočnici

Foto: Foto Pexels

Zdrava i pravilna prehrana također može imati veliki utjecaj na mentalno zdravljeUz tjelesnu aktivnost, meditaciju i tehnike opuštanja ili promjene stila života, prehrana također igra vrlo važnu ulogu kada je u pitanju suočavanje sa stresom.


Zapravo, čak i ako mehanizmi još nisu razjašnjeni od strane znanosti, zdrava i pravilna prehrana također može imati veliki utjecaj na mentalno zdravlje, čak i smanjiti rizik od mnogih psihičkih poremećaja.


Međutim, objašnjenje ove veze moglo bi biti ono o odnosu između našeg mozga i našeg mikrobioma, koji je skup bakterija koje žive u našim crijevima.
S tim u vezi, nedavno bi istraživanje pokazalo kako je konzumiranje više fermentirane hrane i vlakana svaki dan tijekom samo četiri tjedna imalo značajan učinak na smanjenje percipirane razine stresa.


Istraživači su regrutirali 45 zdravih ljudi s prehranom s relativno malo vlakana, u dobi od 18 do 59 godina, uglavnom žena, koje su zatim podijeljene u dvije skupine.


Otprilike polovici dodijeljena je prehrana s većom količinom vlakana i fermentirane hrane, poznata kao “psihobiotička” dijeta, budući da je uključivala niz namirnica povezanih s boljim mentalnim zdravljem.


Provedene analize pokazale su da su oni koji su slijedili psihobiotičku dijetu izjavili da se osjećaju manje pod stresom od onih koji su slijedili kontrolnu dijetu.


Da bi to potvrdili, drugo istraživanje iz 2021. koje je proveo Medicinski fakultet Stanford pokazalo bi kako konzumacija fermentirane hrane poboljšava mikrobiotičku raznolikost crijeva, s važnim učincima i na druge aspekte života.


Naime, u istraživanju je sudjelovalo 36 odraslih dobrovoljaca, podijeljenih u dvije skupine, koji su mijenjali način prehrane na deset tjedana: prva je uključivala u prehranu fermentirane namirnice, dok je druga skupina u prehranu uključivala namirnice s visokim udjelom vlakana.


Analiza je otkrila da su oni koji su povećali konzumaciju fermentirane hrane pokazali veliku promjenu u mikrobnoj raznolikosti crijeva i smanjenje upalnih razina proteina.


Umjesto toga, grupa koja je slijedila dijetu bogatu vlaknima pokazala je vrlo male promjene u crijevnom mikrobiomu, ali veću količinu ugljikohidrata u uzorcima stolice.


Zaključno, prehrana bogata fermentiranom hranom ne samo da bi promijenila stanje naših crijeva i zdravlje našeg imunološkog sustava, nudeći obećavajuće rješenje za smanjenje upale kod odraslih, već bi također mogla poboljšati razinu stresa.