Foto: Foto Pexels
Zdrava i pravilna prehrana također može imati veliki utjecaj na mentalno zdravlje
Uz tjelesnu aktivnost, meditaciju i tehnike opuštanja ili promjene stila života, prehrana također igra vrlo važnu ulogu kada je u pitanju suočavanje sa stresom.
Zapravo, čak i ako mehanizmi još nisu razjašnjeni od strane znanosti, zdrava i pravilna prehrana također može imati veliki utjecaj na mentalno zdravlje, čak i smanjiti rizik od mnogih psihičkih poremećaja.
Međutim, objašnjenje ove veze moglo bi biti ono o odnosu između našeg mozga i našeg mikrobioma, koji je skup bakterija koje žive u našim crijevima.
S tim u vezi, nedavno bi istraživanje pokazalo kako je konzumiranje više fermentirane hrane i vlakana svaki dan tijekom samo četiri tjedna imalo značajan učinak na smanjenje percipirane razine stresa.
Istraživači su regrutirali 45 zdravih ljudi s prehranom s relativno malo vlakana, u dobi od 18 do 59 godina, uglavnom žena, koje su zatim podijeljene u dvije skupine.
Otprilike polovici dodijeljena je prehrana s većom količinom vlakana i fermentirane hrane, poznata kao “psihobiotička” dijeta, budući da je uključivala niz namirnica povezanih s boljim mentalnim zdravljem.
Provedene analize pokazale su da su oni koji su slijedili psihobiotičku dijetu izjavili da se osjećaju manje pod stresom od onih koji su slijedili kontrolnu dijetu.
Da bi to potvrdili, drugo istraživanje iz 2021. koje je proveo Medicinski fakultet Stanford pokazalo bi kako konzumacija fermentirane hrane poboljšava mikrobiotičku raznolikost crijeva, s važnim učincima i na druge aspekte života.
Naime, u istraživanju je sudjelovalo 36 odraslih dobrovoljaca, podijeljenih u dvije skupine, koji su mijenjali način prehrane na deset tjedana: prva je uključivala u prehranu fermentirane namirnice, dok je druga skupina u prehranu uključivala namirnice s visokim udjelom vlakana.
Analiza je otkrila da su oni koji su povećali konzumaciju fermentirane hrane pokazali veliku promjenu u mikrobnoj raznolikosti crijeva i smanjenje upalnih razina proteina.
Umjesto toga, grupa koja je slijedila dijetu bogatu vlaknima pokazala je vrlo male promjene u crijevnom mikrobiomu, ali veću količinu ugljikohidrata u uzorcima stolice.
Zaključno, prehrana bogata fermentiranom hranom ne samo da bi promijenila stanje naših crijeva i zdravlje našeg imunološkog sustava, nudeći obećavajuće rješenje za smanjenje upale kod odraslih, već bi također mogla poboljšati razinu stresa.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
energija zajedništva
5000 kostimiranih trkača odazvalo se na jubilarni Zagreb Advent Run
Hrvatska
trajno rješenje problema
Nema više prokuhavanja: U Splitu konačno rješavaju problem zamućene vode
Novosti
stanje neprihvatljivo
19 femicida ove godine: “Žene ne mogu čekati institucije koje ne reagiraju”
Nogomet
bez komentara
Predsjednik HNK Rijeka demonstrativno napustio stadion zbog nesportskog ponašanja domaćina
KK Zadar
Premijer liga, 11. kolo
Alkar gađao u ništa na Višnjiku, Jusup uspješno testirao Buljevića i odmorio nositelje
Scena
Popularni pjevač
Otkriveno gdje je Thompson otišao nakon drugog rasprodanog koncerta u Višnjiku
Županija
65. obljetnica
Preživio je havariju tankera “Petar Zoranić”: ‘Na čelu mi je ostao ožiljak, kad se pogledam u ogledalo, sjetim se poginulih kolega’
Županija
Za aktualnu akademsku godinu
Čak 50 benkovačkih studenata dobit će stipendije od Grada, evo koliko one iznose
Crna Kronika
Tragedija u Bedekovčini
GOTOV OČEVID Vatrenim oružjem ubio suprugu, majku četvero djece, a potom i sebe
Plodovi zemlje i mora
Degustacija mladih vina i maslinovih ulja