Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Jedan od najdelikatnijih modnih detalja

Smallprint ima presladak nakit prožet uspomenama

Autor: Life

04.11.2022. 07:28
Smallprint ima presladak nakit prožet uspomenama

Na ideju o kreiranju personaliziranog nakita, Petra Ledinski došla je u dalekom Hong Kongu, nakon što je izgubila narukvicu s otiscima svoje troje djece i inicijalima svog suprugaSatkani smo od uspomena. Postoje situacije, dio života ili osobe koje nas na neki način obilježe. Isto tako, postoje razni načini na koje pokušavamo sačuvati te iste uspomene. U mislima i sjećanju su uvijek, ali ponekad, kako bi još snažnije naglasili njihovu vrijednost, u potrazi smo za najljepšim oblikom te iste uspomene.


Nakit kao jedan od najdelikatnijih modnih detalja najčešće povezujemo sa statusnim simbolom. Međutim, nakit je puno više od estetike ljepote: on često krije najljepše uspomene, obiteljsku ostavštinu te se prenosi kao vječno sjećanje, s koljena na koljeno. A da one najljepše priče uvijek u pozadini imaju ljubav, dokaz je jedna hrvatska priča o nakitu, koja pak svoj začetak ima u Hong Kongu i ne bi se desila da se nije izgubila jedna narukvica.


Petra Ledisnki, koja je tada živjela u Hong Kongu, na jednom sajmu ugledala je nakit Smallprint, britanski brand srebrnog nakita s otiscima. Tako je Petra odmah naručila narukvicu s otiscima svoje troje djece i inicijalima supruga, međutim narukvica se netragom izgubila.

Vođena sentimentom, po povratku u Zagreb, Petra je napustila siguran posao i u vrijeme pandemije kupila je franšizu Smallprint i krenula u izradu nakita koji je puno više od komada srebra – u njega su utkane i sačuvane uspomene i podsjetnik na naše najbliže.


Upravo je to ono što Petrinom nakitu daje posebnu čar jer svaki komad je unikatan i nosi otisak prsta, dlana ili stopala voljene osobe ili crtež i originalan potpis.


„Ako je na srcu vrijeme je da ga stavite i oko vrata, a kaže se da su ruke onih koje volite najdragocjeniji nakit koji možete staviti oko vrata“ – upravo to poručuje nakit Petre Ledinski, koja s puno ljubavi i pažnje pristupa izradi svakog komada, a graviranjem otisaka, nakit postaje intimniji i osobniji.Sam proces izrade nakita ovisi o načinu na koji se uzima otisak, a nakit smije izrađivati samo onaj tko je završio Smallprint edukaciju u Velikoj Britaniji. Otisak prsta uzima se direktno na srebro, dok se otisci dlana ili stopala uzimaju pomoću pribora i zatim se kompjutorski obrađuju. Otisak se nakon uzimanja suši, a potom obrađuje i gravira. Peče se na visokoj temperaturi, a nakon pečenja prolazi kroz tri faze obrade prije završnog poliranja.Tako iz Smallprint „manufakture“ izlazi veliki izbor lančića, narukvica, naušnica i privjesaka za ključeve. Posebnu emociju krije linija Memory Treasure, kao uspomena na naše najdraže koji više nisu s nama. Pomoću pribora za otisak, može se uzeti otisak preminule osobe koji se potom gravira u srebro. Na taj način, dio naših voljenih osoba nosimo zauvijek sa sobom, gdje god se u tom trenutku našli.