Foto: Pixabay
Mladi luk karakteristična je namirnica koju konzumiramo u proljetno vrijeme, najpopularniji je tijekom uskršnjih blagdana, nakon kojih učestalost konzumiranja mladog luka značajno počinje opadati. Stručnjaci ga često vole nazivati proljetnim lukom upravo zato što je u tom periodu i najpopularniji.
Mladi luk je namirnica koju biste trebali jesti svakodnevno. Mnogima smeta okus i miris luka, ali to nije razlog zbog kojih ga ne biste trebali jesti, piše Centra zdravlja. Okus i miris možete ublažiti tako da ga dodate u salate, variva, omiljeno povrće ili pak u razne složence.
- Snižavanja razine šećera u krvi.
- Regulacije razine kolesterola.
- Regulacije razine krvnog tlaka.
- Smanjenja rizika od nastanka raka, naročito raka debelog crijeva.
- Ublažavanja kronične upale u tijelu.
- Smanjenja slobodnih radikala.
Spojevi koji su zaslužni za taj neugodni miris i okus su također zaslužni i za ljekovita svojstva luka. Kvercetin je najpoznatiji sastojak luka i ima moćna antiupalna svojstva.
Dobar je izvor tiamina, vitamina B6, folne kiseline, magnezija, fosfora i cinka. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, riboflavina, kalcija, željeza, kalija i mangana, donosi Centar zdravlja.
najnovije
najčitanije
Zadar
biopsija
U OB Zadar stigao novi uređaj za preciznu dijagnostiku raka prostate
Hrvatska
Proračun za 2026.
“Vlada ‘pleše po rubu’ i propušta stvoriti zalihe u dobrim godinama”
Zadar & Županija
15. studeni
PREGLED DANA Selidba škola, hitna reforma hitne i sramotan napad na zadarske srednjoškolce
Zadar
trn u oku
Tko kaže da na Poluotoku fali parkinga? U pješačkoj zoni uvijek ima mjesta
Hrvatska
pandorina kutija
Branitelj o neoustaštvu: “Ako prestanemo reagirati, ako se povučemo, postajemo suučesnici”
Crna Kronika
Prometna nesreća
Vozač prešao na suprotni trak i poginuo nakon sudara s tegljačem
Županija
Mladi đakon
Lovre je napustio djevojku, fakultet i dom da bi postao svećenik: ‘Prije toga nisam ni razmišljao o svećeničkom pozivu’
Zadar
Ususret koncertu
Thompsonov koncert privući će u grad mnogo gostiju, provjerili smo kako se kreću cijene smještaja
Županija
Posljednje počivalište
U Pagu i Ninu nema slobodnih mjesta, a u Zadru se za grobnicu traži i do 48.000 eura
Crna Kronika
izvanredni nadzor