Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Estetsko poboljšanje

Ljepota zimi dolazi od ovog sezonskog voća i povrća

Autor: Šarlota Brnčić

19.12.2022. 07:10
Ljepota zimi dolazi od ovog sezonskog voća i povrća

Foto: Pexels

Našoj koži može jamčiti zdravu boju, savršen tonus i prirodnu hidratacijuTijekom zimske sezone postoji voće i povrće koje može doprinijeti ljepoti našeg tijela i kože.


Znamo koliko je pravilna prehrana važna posebno za naše zdravlje, ali ne treba podcijeniti koliko je važna i za naš vanjski izgled.


Naime, voće i povrće našoj koži može jamčiti zdravu boju, savršen tonus i prirodnu hidrataciju.
Sezonska hrana je, dakle, naš saveznik. Istraživanje provedeno na St. Andrews University, prestižnom škotskom sveučilištu, istaknulo je koliko je voće i povrće ključno kada je riječ o estetskom poboljšanju lica, tijela i kože općenito.


Tijekom istraživanja, naime, uzorak ispitanika koji je povećao dnevnu konzumaciju voća i povrća pokazao je sjajnije i kompaktnije lice, za razliku od onih koji su smanjili unos, a koji su umjesto toga imali blijeđu i bez sjaja kožu.


Da biste vratili dobrobit, zimsku prehranu morate obogatiti sezonskim proizvodima.


Zašto je toliko važno paziti na sezonalnost? To je važno ne samo zato što je okus sezonskog voća i povrća bolji, dakle intenzivniji i ukusniji, već prije svega zato što, budući da je u sezoni, namirnice ne prolaze procese konzerviranja kao namirnice koje stižu izdaleka ili one koje se moraju čuvati.


Pogledajmo koja hrana pridonosi našem fizičkom blagostanju, iz mjeseca u mjesec.


U prosincu napravite mjesta za naranče, ciklu, brokulu, kaki, artičoke, endiviju, kivi, limun, mandarine, šipak, jabuke, kruške, grejp, poriluk, peršin, repu, celer, špinat, maslačak i kupus.


Agrumi sadrže puno vode i kalija u sebi, izvrsnih za hidro-solno održavanje našeg tijela. Naranče su bogate vitaminima A i C koji jačaju imunološki sustav i doprinose dobrobiti cijelog organizma pa tako i kože.


Od povrća blitva ima osvježavajuća i diuretička svojstva, dok je brokula bogata kalcijem, kalijem i željezom.


U siječnju još uvijek nalazimo agrume, ali prije svega jabuke i kruške. Na popisu će i dalje biti cikla, brokula, kaki, špinat, repa, jeruzalemska artičoka i kupus.


Jabuke sadrže mnogo mineralnih soli i bogate su vitaminima A, C i B1 koji potiču odmor i borbu protiv umora.


Špinat je jako dobar za zdravlje i pun je minerala i vitamina. Konačno, repa ima izvrsna svojstva detoksikacije.


Naposljetku, u veljači se na popis dodaju cikorija, komorač, svježe datulje, kadulja i prokulice.


Komorač ima aromatična i probavna svojstva, dok je cikorija odlična jer ima vrlo malo kalorija i doprinosi dobrobiti crijeva.